Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Na porečkim plažama čak 22 plave zastave

Na porečkim plažama čak 22 plave zastave

Ceremonijom podizanja Plave zastave na plaži hotela Parentium Plava Laguna, u petak, 8. lipnja 2018. svečano je obilježen čin podizanja Plavih zastava za ovu godinu u Poreču.

Plava zastava, kao međunarodna ekološka nagrada koja se dodjeljuje plažama i marinama, simbol je očuvanog okoliša i pažnje koju čovjek posvećuje prirodi kao i sigurnosti kupanja i boravka na plaži. Ceremonija je održana u hotelu Parentium Plava Laguna, a u ime koncesionara na području grada Poreča – Grada Poreča, Valamar Riviere te Plave Lagune, okupljene je pozdravio Predsjednik Uprave Plave Lagune Neven Staver.

-S posebnim zadovoljstvom želim istaknuti da je Poreč i ove godine potvrdio prestižni status „Grada Plavih zastava“. Ovoga ljeta porečke će plaže s ponosom isticati čak 22 Plave zastave, što je dokaz kvalitetne suradnje javnog i privatnog sektora i predanosti održivom razvoju. S obzirom da more doprinosi nama, i mi želimo doprinijeti moru, njegovoj očuvanosti i čistoći. Za daljnji razvoj turizma moramo poštovati osnovni resurs unutar kojeg djelujemo, a to je prostor te ne smijemo ugroziti budućnost generacija nakon naše.

Podvukao bih tu još jednom važnost i vrijednost suradnje s Gradom Porečom – kroz očuvanje turističke i ostale infrastrukture, brojna ulaganja, razvoj Poreča kao turističke destinacije, brojne programe koji su usmjereni kako prema gostima, tako i našim sugrađanima. „Ponosno mogu istaknuti, da su se svi glavni čimbenici u destinaciji opredijelili da svojom razvojnom i poslovnom politikom stvaraju prepoznatljiv turistički proizvod i novi tržišni identitet. Između ostalog, to znači kvalitativno unaprjeđenje turističkog prostora kojim upravljamo putem implementacije razvojnih mjera, koje će poboljšati prirodne resurse i povećati ekološku vrijednost cjelokupnog područja, istaknuo je Staver.

U ime Grada ceremoniji je prisustvovao Gradonačelnik Loris Peršurić, a u ime koordinatora projekta Plava zastava – Udruge Lijepa naša govorio je dr. Ante Kutle koji je istaknuo kako se u Poreču uvijek radi najljepša svečanost, a niti jedno mjesto na svijetu koje se može usporediti s Porečem, nema tako veliki broj Plavih zastava. Tako da slobodno možemo reći da je Poreč glavni svjetski grad Plavih zastava.

Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno oko 30 europskih i 10 vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada je podignuto više od 3000 Plavih zastava, od toga više od 2500 na plažama te više od 600 u marinama.

Okupljene u Hotelu Parentium Plava Laguna, gdje se održao formalni dio svečanosti zbog grmljavinskog nevremena, zabavljala je plesna skupina USB Poreč te The Blondes te mlada porečka pjevačica Natali Radovčić.

Svečanost su uveličali i brojni sudionici porečkog javnog života, kao što su to predstavnici susjednih općina Poreštine, predstavnici Turističkih zajednica, Gradskog komunalnog poduzeća Usluga, predstavnici policije i lučke kapetanije te ostali uzvanici i dragi gosti.

IN ITALIANO...