Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Ezio Gamba: Poreč je ovih dana pravi centar judo svijeta

Ezio Gamba: Poreč je ovih dana pravi centar judo svijeta

Poreč je po treći puta domaćin Judo festivala, koji u Hrvatsku, od 9. do 17. lipnja dovodi više od 1000 judaša, članova njihovih obitelji, znanstvenika, trenera i sudaca. Jedno od najvećih europskih judo događanja organiziraju Hrvatski judo savez i Europska judo unija.

- Moram napomenuti kako je ovo više od sportskog natjecanja, radi se od sportskom i znanstvenom skupu, koji na jednom mjestu okuplja sve generacije – od najmlađih do najiskusnijih. Čujem da imamo i goste iz Japana, obiteljski kamp, kao i mrežu judašica. Sve ovo pokazuje da se Poreč, zahvaljujući svojim kapacitetima i infrastrukturom, osim manifestacijama okreće i raznim kongresima. Samo ove godine Poreč je ugostio golf konferenciju, kemičare, biologe, Microsoft Windays, COMBIS konferenciju, a uz EP u rukometu održavao se i Masterclass za 500 rukometnih trenera. Judo ovdje nije izuzetak – uz natjecatelje, okupit će neke od najvećih stručnjaka u našem gradu i drago mi je da tako kvalitetnim manifestacijama možemo biti domaćini, uvodno je rekao gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

I ove godine je Zelena Resort, od 9. do 17. lipnja, sportski dom za više od 1000 judaša, njihove obitelji, čelnike Europske judo unije, trenere, znanstvenike i brojne druge zaljubljenike u sport koji je «više od sporta».

- Po treći puta u Poreču ugošćujemo najbolje judaše svijeta, ali i znanstvenike, trenere, suce, kao i cijele judo obitelji. Zato sam ponosna da su Poreč i Hrvatska domaćini Judo Festivala, kao jedne od najljepših sportskih događanja, rekla je Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

- Poreč je postao sinonim za vrhunski sport, a tome uvelike doprinosi i Judo Festival. Iznimno pozitivna energija, multikulturalnost i timski duh osjete se na svakom koraku tijekom trajanja okupljanja judaša i zato ćemo svake godine biti zadovoljni kada nam dođu – rekao je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

Sve je počelo 9. lipnja dvodnevnim seminarom Europske judo unije za sve judo trenere s naglaskom na rad s djecom između 8 i 12 godina starosti. Obiteljski judo kamp traje od 11. do 16. lipnja, a dan duže traje Olimpijski trening kamp, koji je 2016. godine doveo čak i najveću svjetsku zvijezdu, Francuza Teddyja Rinera, a koji dolazi i ove godine. Od 9. do 16. lipnja na rasporedu je i kadetski U18 trening kamp, a od 11. do 17. lipnja je U13 i U15 kamp.

- Poreč je ovih dana pravi centar judo svijeta i jako nam je drago što zajedno s Hrvatskim judo savezom možemo organizirati ovako pozitivno događanje, ekao je Ezio Gamba, judo legenda, olimpijski pobjednik, izbornik talijanske i ruske reprezentacije i aktualni glavni tajnik Europske judo unije, dok je Jane Bridge, potpredsjednica Europske judo unije dodala:

- Hrvatska se svaki puta pokazuje kao odličan organizator, a kada se doda i predivna lokacija poput Poreča, uz more, moguće su samo pohvale.

Posebnu čar će dati kata stručnjaci iz legendarnog Kodokan instituta (Tokio, Japan). Svi zainteresirani već od 9. lipnja, pa do utorka 12. lipnja, rade s europskim i svjetskim prvacima i napreduju u svojim vještinama. Od 11. do 13. lipnja u Poreču se održava i znanstvena konferencija «Istraživanja primjenjiva u judu», u kojoj je i iznimno važna tema ravnopravnosti spolova u sportu.

Koliko je judo u tom segmentu napredan sport, pokazalo je i događanje Mreža judašica (eng. Women's Judo Network), koje je od 9. do 11. lipnja ponudilo treninge, okrugle stolove, prezentacije i druženje svim zainteresiranima.  

- Svake godine nas oduševi s koliko ljubavi i dobre volje dolaze judaši iz cijele Europe u Poreč. Drago nam je vidjeti i čuti da i oni osjete isto to od našeg cijelog tima te vjerujemo da će tako biti i ove godine – rekao je Neven Staver, predsjednik uprave Plave Lagune d.d.

Partneri Judo festivala su HEP d.d., Plava laguna d.d., Turistička zajednica Grada Poreča i Turistička zajednica Istarske županije. Dođite pogledati treninge i aktivnosti te se uvjerite zašto je judo više od sporta.

IN ITALIANO...