Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže

Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže

Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže Poreč u ljetnu sezonu s tri novouređene plaže
Proteklih dana dovršeni su radovi na uređenju triju plaža u sjevernom djelu grada – Grad Poreč-Parenzo uredio je gradsku plažu na Materadi, dok je plaže ispod hotela Zagreb i hotela Pinia uredila Valamar Riviera.

Ovo je već sedma gradska plaža koju je Grad Poreč-Parenzo u protekle četiri godine uredio. Podsjetimo, nakon što su prijašnjih godina uređene plaže i šetnice na Peškeri, u Červar Portu, između uvale Brulo i rta Bare, uvale Sveti Martin, ispod hotela Zagreb te na Gradskom kupalištu. Gradske su plaže, osim uređenja, dobile i sasvim novu opremu ali i dodatne sadržaje poput teretana na otvorenom, pametnih klupa i terena za odbojku na pijesku, a posebno se izdvaja glazbena ograda s melodijom La Mula de Parenzo na Gradskom kupalištu.

Ove je godine uređena plaža na Materadi, ispod istoimenog kampa. Na potezu od oko 160 metara sanirano je postojeće sunčalište i pristupne šetnice kamenim opločenjem, a jedan je pristup moru prilagođen potrebama osoba smanjenje pokretljivosti. U sklopu uređenja, saniran je i stari drveni mol, što uključuje sanaciju postojeće završne obrade mola i stepenica za pristup u more. Između šetnice i sunčališta projektirane su zelene površine – žardinjere, koje su se uredile grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera nastavno na okolnu hortikulturu. U sklopu žardinjera postavljene su i drvene klupe, a plaža se dodatno opremila i laganim prenosivim svlačionicama, pametnim tuševima, koševima za otpatke i klupama. Postojeća rasvjetna tijela zamijenit će se LED tehnologijom, koja je potpunosti usklađena s Evropskim normama koje se odnose na ekološko svjetlosno zagađenje. Projektnu dokumentaciju je, temeljem provedenog postupka nabave, izradio projektantski ured „Tissa“ d.o.o. Poreč, a izvođač je Đusto d.o.o. Poreč. Očekivani trošak uređenja je oko 1,8, milijuna kuna + PDV. Valamar Riviera je ispod hotela Pinia uredila plažu, a u sklopu radova izvedeno  je ojačanje dijela postojećeg mola i uklanjanje oštećenog betonskog platoa, uređenje šetnice i opremanje plaže pratećim sadržajima. I na plaži ispod hotela Zagreb uređena je šetnica i pristup moru, dok je plaža obogaćena pratećim sadržajima poput svlačionica, tuševa i hortikulture.

Osnovni cilj uređenja gradskih plaža je podignuti standarde svih plaža na razinu kakvu Poreč i zaslužuje te tako valorizirati porečku obalu – bilo uređenjem plaža ili šetnica uz more. Upravo zato, već se za iduću godinu planira uređenje preostalog djela plaže Materada, ispod hotela Laguna Park, a Grad je trenutno i u raznim fazama projektiranja uređenja gradske rive, i to od Marine Poreč, preko dijela rive ispod gradske palače i kavane, te od već uređenog dijela od Carinskog gata do hotela Palazzo dalje preko Rivete sve do talijanske osnovne škole. U uređenje plaža Grad je do sad uložio blizu deset milijuna kuna, a osim vlastitih sredstava, uređenje plaža tijekom četiri godine sufinanciralo je i Ministarstvo turizma, dodijelivši Gradu Poreču-Parenzo više od 2 milijuna kuna za uređenje nekih od najljepših i najpopularnijih plaža na Poreštini.

IN ITALIANO...