Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Sljedeći vikend započinje 6. Porečki povijesni festival Giostra

Šesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 7. do 9. rujna u Poreču. Porečka Giostra, koje se tradicionalno održava drugog vikenda u rujnu, i ove će godine okupiti više od 300 kostimiranih sudionika.

U Zavičajnom muzeju Poreštine predstavljen je danas program 6. Porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival se održava u organizaciji porečkog Društva prijatelja Giostre i Studia 053, uz potporu Turističke zajednice Poreč, Grada Poreča i Zajednice Talijana Poreč. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici institucija koje su uključene u ovaj projekt, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili Elena Uljančić-Vekić, u ime Društva prijatelja Giostre, Franko Štiković u ime Studija 053, Sonja Kotur-Lovreković, u ime Društva „Naša djeca Poreč te Roberto Poropat, u svojstvu predstavnika Turističke zajednice Poreč.  

Uljančić-Vekić je istaknula da Društvo prijatelja Giostre, koje djeluju pri porečkom Muzeju u sklopu njegove pedagoške djelatnosti, danas broji preko 250 članova, što jasno pokazuje da su se Porečani opredijelili za Giostru kao kulturnu ali i turističku manifestaciju. To već godinama prepoznaje i porečka Turistička zajednica, rekao je Poropat, jasno ističući da manifestacija ne može uspjeti ako se ne uključi domaće stanovništvo. S obzirom da su Porečani u tolikoj mjeri uključeni u Giostru, ona će zasigurno opstati, a interes turista za nju raste iz godine u godinu što znači da poprima sve veći turistički efekt, zaključio je Poropat.  

Osim već tradicionalnih gostiju iz talijanskog grada Monselice – Associazione Giostra della Rocca i Compagnia del Lupo Passante, ovogodišnji program Giostre svojim nastupima i programima upotpunit će skupina Saltarello iz Austrije i orkestar Musica Antiqua Együttes  iz Mađarske te niz porečkih društava, udruga i skupina: USB Poreč, Društvo “Naša djeca” Poreč, Fotoklub Poreč, Zajednica Talijana Poreč – Comunit? degli Italiani Parenzo i Društvo invalida Poreč. Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Laguna Poreč, Valamar, Hotel Palazzo, te Zagrebačka banka koje su glavni sponzori Festivala, ali naglasila je Uljančić-Vekić Giostra uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.  

 Uoči vikenda, u srijedu, 5. rujna, s početkom u 20 sati u Galeriji Sinčić otvara se izložba fotografija pod nazivom FotoGiostra, u organizaciji Fotokluba Poreč. Na njoj će se predstaviti fotografije službenih festivalskih fotografa: Renca Kosinožića, Ive Puniša, Manuela Paljuha i Jelene Prekalj te fotografije s fotografskih natječaja održanih u sklopu Giostre u posljednje dvije godine. U sklopu Giostre Fotoklub Poreč i ove godine organizira fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra, koji je otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce, a tema natječaja su svi motivi vezani uz Giostru.  

Prvi festivalski dan u petak, 7. rujna, započinje u 11 sati otvaranjem Giostra sajma pod nazivom Fiera franca triduana, koji će se tijekom tri dana održavati u porečkoj starogradskoj jezgri, odnosno u dvorištu Muzeja, u Ulici sv. Maura i na Trgu Frane Supila. Na ovoj lokaciji organizirana sajamska aktivnost novost je ovogodišnje Giostre, a na sajmu će se predstaviti tradicijski obrti i zanati, moći će se kupiti i lokalni autohtoni proizvodi, a na ulicama će se oživjeti i povijesne scene. Osim što se promiče autohtono i domaće, sajam ima povijesnu utemeljenost, a posebnost mu daje i činjenica da će obrtnici nositi povijesnu odjeću, ali i stvarna porečka povijesna imena.  

Festival se službeno otvara spektakularnim baroknim vjenčanjem u petak u 20 sati na Trgu slobode. U stvarnoj svadbenoj ceremoniji bračne će zavjete pred svećenikom i okupljenom publikom izmijeniti članovi Društva prijatelja Giostre, Zdenka Matajčić i Maurizio Sauko, od kojih je i potekla ideja, a sve će se odvijati u skladu sa svadbenim običajima i uzusima Crkve u 18. stoljeću.    

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine, a ove će se godine održati na novoj lokaciji Vrtli kod Cantine Centra. Štiković je najavio da će na turniru sudjelovati 18 konjanika, 8 konjanika –amatera i Društva prijatelja Giostre te desetorica profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova. Oni će se boriti za glavnu nagradu, par kremenjača, odnosno zlatni pladanj Masgalano. Istaknuo je giostranti s mnogo entuzijazma i volje već mjesecima treniraju za nastup, odlazeći u udaljene konjičke klubove u Umag i Manjadvorce, te je izrazio vjeru da će se u budućnosti iznaći prostora i načina da i Poreč dobije svoj klub.  

Nedjelja navečer je rezervirana za dramsku predstavu „Iustitia 1699.“, inspiriranu stvarnim povijesnim događajem s kraja 17. stoljeća, kada je Domenico Furlan pokrao dragocjenosti iz Eufrazijeve bazilike. Posebnost ovog događaja oživljene povijesti jest da se publika zajedno s glumcima kreće po porečkim ulicama, i sama sudjelujući u potjeri za kradljivcem crkvenog blaga, prati njegovo suđenje, ali i odlučuje o njegovoj sudbini, što doprinosi kvaliteti doživljaja. Ovom prilikom događaj je besplatan za sve građane i turiste.  

Festival će upotpuniti plesni i zabavni program tijekom subote i nedjelje na kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, skečevi, plesovi, nastupat će glazbenici, mačevaoci, dobošari, zastavničari, ulični zabavljači, a održat će se i radionice za djecu.  

Sonja Kotur Lovreković, u ime Društva Naša djeca Poreč, napomenula je da se sve više djece uključuje u Giostru, te podsjetila na aktivnosti namjenjene djeci – likovnu, plesnu i druge radionice edukativnog i zabavnog karaktera. Svake godine nastoji se za njih osigurati dovoljan broj kostima, što plemićkih, što pučkih. Vezano uz kostime općenito, naglasak će se ove godine mnogo više nego ranije, staviti na pučke kostime jer je naš konačni cilj prikazati ukupnost života u baroku, ne samo plemstvo nego i običnog čovjeka, pa se nada da će se građani u budućnosti sve više uključivati i u tu priču.  

Dodatni materijali