Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču - Ban Ki moon u Porecu Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču - Docek Ban Ki-moona Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču - Izjava za medije Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču - Obilazak grada Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču - Poklon Ban Ki-moonu Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču - Posjet Eufrazijevoj bazilici Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču - Pozdrav ispred Gradske palace

Ban Ki-moon razgledao Eufrazijevu baziliku u Poreču

U sklopu trodnevnog boravka u Hrvatskoj glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon posjetio je u nedjelju, 22. srpnja, Poreč gdje su ga dočekali župan Istarske županije Ivan Jakovčić, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić i predsjednik županijske skupštine Dino Kozlevac.  

Ban Ki- moon je tom prigodom razgledao Eufrazijevu baziliku, jedan od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju kojeg je 1997. godine UNESCO proglasio Svjetskom kulturnom baštinom.

Ban je u izjavi za novinare kazao kako je impresioniran i oduševljen hrvatskim kulturnim bogatstvom, tradicijom i poviješću. Sinoć sam imao prilike biti i u pulskom amfiteatru i jako me se dojmilo ono što sam vidio, kazao je Ban Ki-moon.

Istarski župan Ivan Jakovčić novinarima je kazao kako je dolazak glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona definitivno veliki uspjeh hrvatske vanjske politike.

Posjet tajnika Ban Ki-moona pokazuje još jednom koliko naša mala zemlja može biti bitna u ovome dijelu svijeta, kazao je Jakovčić dodavši da su svi oduševljeni sinoćnjim nastupom tajnika UN-a u pulskoj Areni na otvaranju Festivala igranog filma. Župan Jakovčić je Ban Ki-moona tijekom posjete Poreču upoznao i s istarskim specifičnostima od gospodarstva do kulture i višejezičnosti u Istri.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović novinarima je kazao kako je glavni tajnik UN-a oduševljen Hrvatskom, a sama činjenica da je upravo Hrvatsku na putu kroz jugoistočnu Europu izabrao da u njoj provede svoj vikend, najbolje govori o značaju koji on pridaje našoj zemlji.

Nakon posjete Poreču glavni tajnik UN-a zajedno s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i suradnicima objedovao je u jednom agroturističkom imanju u središnjoj Istri nakon čega će u ranim poslijepodnevnim satima otputovati u Crnu Goru.

Dolazak glavnog tajnika UN-a u Hrvatsku dio je njegove turneje po zemljama jugoistočne Europe tijekom koje će, osim Hrvatske, posjetiti Crnu Goru, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju i Kosovo. Njegov posjet zemljama regije odvija se između njegovih posjeta Kini i Olimpijskim igrama u Londonu.