Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Šesto zboraša i zborašica ovoga vikenda na 46. Kantu

Šesto zboraša i zborašica ovoga vikenda na 46. Kantu

Šesto zboraša i zborašica ovoga vikenda na 46. Kantu
Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip u Poreču se 1. i 2. lipnja održava po 46. put. Jedna od najdugovječnijih porečkih manifestacija još jednom će okupiti brojne zboraše i zborašice, njih čak šesto, a program, koji uvodnom izvedbom skladbe “Krasna zemljo, Istro mila” počinje ispred zgrade Učilišta, tradicionalno će se održati u Istarskoj sabornici i na Trgu slobode.

Kako se Kanat bliži svojoj velikoj, pedesetoj obljetnici, tako njegov nemjerljiv značaj za grad Poreč te istarsku i hrvatsku glazbenu kulturu postaje sve vidljiviji.  

- Kanat je Poreč afirmirao kao odredište pjevača, svirača, dirigenata, skladatelja, glazbenih pedagoga i općenito ljubitelja pjevanja na istarskoj ljestvici i istarsko-primorskom dijalektu, govori Đeni Dekleva Radaković, dugogodišnja voditeljica ove manifestacije i jedna od rijetkih skladateljica koja uspješno stvara upravo u okviru istarske ljestvice, dijelu nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Bogata tradicija Kanta doprinijela je pozicioniranju istarske i hrvatske glazbene kulture, a posebnu ulogu u tome imali su, ističe Dekleva Radaković, brojni istarski glazbenici svih profila, kojima treba zahvaliti na svemu što su dosad postigli.

I dok su ga izvrsnost amaterskog pjevanja i ugodna atmosfera oduvijek činile omiljenim susretištem zboraša, zalog za budućnost i istinska vrijednost Kanta leže u očuvanju stvaranja skladbi na istarskoj ljestvici.
Svojevrsna zagonetka i izazov onima koji su je kroz glazbenu povijest pokušali zapisati, istarska ljestvica još teže zahtjeve postavlja pred one koji na njoj danas požele komponirati, čime svaka novostvorena skladba predstavlja velik korak u očuvanju ovog stoljećima nepromijenjenog izraza. Njegov najvjerniji čuvar, Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip, stoga predstavlja i najjači adut u stvaranju glazbene budućnosti.

Uvodna izvedba na rasporedu je 1. lipnja u 19:30 ispred Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a do 2. lipnja brojni će i raznoliki zborovi iz Istarske i Primorsko-goranske županije te Slovenije i Italije pjesmom uljepšati grad. Središnji dio programa održava se u Istarskoj sabornici, dok je na Trgu slobode predviđen i zanimljiv popratni umjetnički sadržaj, najavljuju iz Učilišta.

IN ITALIANO...