Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Veliko priznanje za Poreč: Nataša Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč postala nacionalna koordinatorica zdravih gradova u Hrvatskoj

Veliko priznanje za Poreč: Nataša Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč postala nacionalna koordinatorica zdravih gradova u Hrvatskoj

Veliko priznanje za Poreč: Nataša Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč postala nacionalna koordinatorica zdravih gradova u Hrvatskoj Veliko priznanje za Poreč: Nataša Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč postala nacionalna koordinatorica zdravih gradova u Hrvatskoj
Nataša Basanić Čuš, dugogodišnja koordinatorica projekta Zdravi grad Poreč i danas ravnateljica ustanove, postala je nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova. Po prvi put u 30 godina postojanja Hrvatske mreže zdravih gradova (HMZG) tu ulogu preuzima koordinatorica iz lokalnog okruženja, praktičar javnog zdravstva, stručnjakinja i Grad, koji svih ovih godina razvijaju najuspješniji zdravi grad u državi, odlučeno je na Izbornoj skupštini HMZG u Zagrebu, 22. svibnja 2018.

Porečki put zdravlja, obilježje Poreča kao grada zdravlja, razvoj uspješnih lokalnih politika za zdravlje i brojnih nad standarda Poreča za lokalnu zaštitu građana još jednom se pokazao kao najuspješniji i jedinstven put. Politike i programi za zdravlje koji se godinama razvijaju u okviru projekta Zdravi grad Poreč uz podršku Grada Poreča-Parenzo u državi i HMZG su višekratno prepoznati.

Porečko vodstvo, nakon svih ovih godina djelovanja Mreže, na toj je funkciji zamijenilo prof. dr. Selmu Šogorić, znanstvenicu, sveučilišnu profesoricu i najvećeg eksperta akademskog javnog zdravstva u državi. Dr. Šogorić je bila koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova od osnivanja, afirmirala je Mrežu u Hrvatskoj i međunarodnom okruženju, podržala razvoj hrvatskih zdravih gradova, a  nadalje će Mreži pružati potporu iz uloge predsjednice Mreže.

Dr. Šogorić je na Izbornoj skupštini napomenula kako je vrijeme za postepenu smjenu generacija i prepoznavanje najuspješnijih putova hrvatskih zdravih gradova koji daju smjernice za budućnost.

- Poreč je razvio najuspješniji model brige za zdravlje, najbolje povezao lokalnu politiku i struku, najprofesionalnije je postavio svoj lokalni projekt Zdravi grad. Poreč je i dalje, nakon 10 godina od prve nagrade najuspješnijim zdravim gradovima 2008. godine, lider hrvatskih zdravih gradova., zaključila je.

- Za Poreč  i porečke stručne timove iz socijalne sfere i unapređenja zdravlja ovo je velika čast, priznanje i obaveza. Za Poreč prije svega obaveza daljnje suradnje lokalne politike i struke koja očito dugoročno može osiguravati razvoj vlastitog, prepoznatljivog puta zdravlja koji u centar pažnje stavlja stanovnike Poreča. Puta kojim se sustavno grade lokalni zaštitni programi i stvara okruženje koje potiče zdravlje kao nezaobilazan dio lokalnih razvojnih planova. Za Hrvatsku mrežu i hrvatske gradove to je zasigurno inspirativni put jer porečki projekt 25 godina pokazuje, i nadalje će dokazivati, kako se praktično primjenjuju znanstvene spoznaje iz socijalne  medicine i javnog zdravstva te ugrađuju u način života i zaštitu stanovnika jedne zajednice, rekla je povodom imenovanja koordinatorica Zdravog grada Poreč i nova nacionalna koordinatorica, Nataša Basanić Čuš.

IN ITALIANO...