Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Osiguran nadstandard hitne medicinske pomoći, potpisan ugovor između Grada i okolnih općina

U proteklom su se razdoblju bili pojavili brojni izazovi, kada je područje zdravstvene skrbi i zdravstveni standard u pitanju. Odlukama o novom ustroju Mreže hitne medicinske pomoći i smanjenju broja timova, Poreč je trebao ostati bez onih oblika osnovne zdravstvene skrbi naših građana i njihovih gostiju na koje su bili navikli i koji su bili potrebni.

Svi se još sjećamo teških trenutaka  iz 2011. godine, kada je prema tim odlukama postojala ozbiljna opasnost da izvan sezone vrata naše Hitne budu zatvorena. To je kod većine građana izazvalo strah i opravdano nezadovoljstvo. Grad je odmah odgovorio na ovaj problem   jedinim mogućim rješenjem, a to je financiranje dodatnih timova u Ispostavi Poreč.  

Općine i turističke tvrtke koje djeluju na području Poreštine već četvrtu godinu zaredom pokazuju razumijevanje i spremnost na zajedničku suradnju i financijsku podršku u rješavanju ovog problema.          

I danas je stav i politika Grada ostala nepromijenjena. Grad uz podršku ostalih lokalnih zajednica na području poreštine i velikih turističkih tvrtki osigurava tzv. nadstandard,  da Porečanima koji su proteklih desetljeća gradili svoj Poreč i porečke ustanove ostane onaj isti zdravstveni standard na koji su navikli i koji su zavrijedili.         

Danas je potpisan Ugovor o sufinanciranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije sa Općinama Vrsar, Funtana, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Višnjan, Vižinada i Sv. Lovreč.·          

Ovim Ugovorom biti će ukupno osigurano 287.472,00 kuna, od čega će platiti:

- Grad Poreč- Parenzo                 169.608,48 kuna

- Općina Vrsar                               37.371,36 kuna,

- Općina Funatana                         20.123,04 kuna,

- Općina Tar-Vabriga                      22.997,76 kuna,

- Općina Kaštelir-Labinci                11.498,88 kuna,

- Općina Višnjan                            14.373,60 kuna,

- Općina Vižinada                             5.749,44 kuna,

- Općina Sv. Lovreč                          5.749,44 kuna.·          

Tijekom ovog i slijedećeg tjedna biti će potpisan Ugovor o sufinanciranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije tijekom turističke sezone 2018. godine u ukupnom iznosu  od 275.600,00 kuna od čega plaćaju :

Valamar Riviera d.d.       115.752,00 kuna

Plava Laguna d.d.           104.728,00 kuna

Maistra d.d.                      55.120,00 kuna

Sveukupan iznos  nadstandarda  -dodatnih timova u ispostavi Poreč za 2018. godinu iznosi 868.951,00 kuna. Od toga Grad Poreč-Parenzo plaća 475.951,00 kuna ili 55%, turističke tvrtke 275.600,00 kuna odnosno 32%, a okolne općine 117.863,52 kuna odnosno 13%.             

Svjesni činjenice da  u ovom području postoji još jedan veliki problem, a to je nedostatak liječnika iako su za njihovo zapošljavanje osigurana sredstva Grad je od 2017. godine  započeo s financiranjem najma stana za 2 liječnika zaposlena u ovom nadstandardu tijekom cijele godine, odnosno 3 tijekom turističke sezone. Na taj način osiguran je dovoljan broj stručnjaka za rad u našoj Ispostavi.   

U Proračunu Grada Poreča-Parenzo za 2018. godinu smo planirano je i 270.000,00 kuna za  nabavu medicinskog automobila za potrebe izvabolničke hitne medicinske službe u Poreču, cijena vozila s pdv-om iznosi 830.000,00 kn, Zavod za hitnu medicine Istarske županije snosio bi 560.000,00 kn, a Grad Poreč preostali iznos od 270.000,00 kn. Postupak javne nabave koji je prvoveo Zvod za hitnu medicinu Istarske županije je završen i nabavljeno je za Ispostavu Poreč  vozilo VOLKSWAGEN T6 koje je prvo ambulantno vozilo u našoj Ispostavi. Isporuka vozila očekuje se početkom ljeta. Zahvaljujući ovom našem sufinanciranju dobiveno je bolje opremljeno vozilo. To znači da će se od sada i u ovom vozilu moći izvoditi potrebne intervencije kao i u ambulanti, dosadašnja su vozila bila sanitetska vozila koja su prvenstveno služila za prijevoz pacijenata i nisu imala uvjete za intervencije kao u ambulanti. Naši građani i njihovi gosti će zahvaljujući svemu tome dobiti maximalno kvalitetnu potrebnu skrb do najbliže bolnice uz puno udobniji prijevoz .  

Važno je spomenuti i još neke oblike financijskih potpora u iznosu od cca 100.000,00 kuna, koje daje Grad Poreč s ciljem zadržavanja zdravstvenog standarda za građane Poreča i okolice. Tu spadaju najmovi stanova za liječnike i zdravstvene djelatnike : liječnicu ginekologinju, 3 liječnika Hitne i voditeljicu biokemijskog laboratorija.  

U 2017. godini Grad Poreč-Parenzo je platio i dodatnih 60.000,00 kn za uniforme zaposlenika iz timova koji čine nadstandarde. Važno je znati da je samo za stalno zaposlene djelatnike Ispostave hitne pomoći u Poreču Zavod dužan nabaviti propisanu odjeću. Obzirom da cca. 20 zaposlenika, koji su zaposleni u nadstandardu nisu stalni zaposlenici i nemaju pravo na novu odjeću-uniforme,  već  nose staru odjeću od stalno zaposlenih djelatnika koja je nerijetko „sklepana“ od više različitih uniformi, što daje lošu sliku o ovom segmentu skrbi za naše goste tijekom turističke sezone- što su i konkretne primjedbe turista-pacijenata.

IN ITALIANO...