Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Vikend pun događanja povodom proslave Dana Grada i Praznika rada

Vikend pun događanja povodom proslave Dana Grada i Praznika rada

Uvertira u proslavu Dana Grada i Dana oslobođenja Grada Poreča-Parenzo, koja se obilježava svake godine 30. travnja, bit će otvaranje izložbe „Magla, magla, maglina“ Renca Kosinožića u  četvrtak, 26. travnja 2018., u Maloj galeriji. Otvorenje izložbe je u 19 sati, a izložba ostaje otvorena sve do 13. svibnja.

U petak, 27. travnja svečanom će se sjednicom Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo u kazališnoj dvorani s početkom u podne obilježiti Dan oslobođenja i Dan grada, a tome predstoji polaganje vijenaca Ani Guštin u Radmanima i palim borcima NOR-a Poreštine pokraj gradske palače. Uz to, gradonačelnik će prije svečane sjednice održati i prijem za gradonačelnika Massa Lombarde, s kojom je Poreč zbratimljeni grad već 40 godina.

Obilježavanju Dana Grada pridružit će se i brojne porečke ustanove, udruge i klubovi, među kojima izdvajamo  edukativnu kazališnu predstavu „ Pipo u prometnoj džungli“ za 450 porečkih mališana, 30. travnja u 9 i 10 sati. Ovu predstavu Teatra Naranča Grad Poreč-Parenzo poklanja svojim najmlađim sugrađanima povodom proslave Dana Grada, a nagradit će i sudionike tradicionalnog programa „Gradu s ljubavlju – veseli program Društva Naša djeca Poreč“, koji će se održati na Trgu slobode u subotu, 28. travnja od 10 do 12 sati. Mališani će pritom sudjelovati u programu „Ex tempore-Moj cvjetni Poreč“, a predstavit će se i streličarska radionica te plesne skupine DND-a i USB-a.

Nešto ranije istog dana, na terenima Gradskog kupališta Poreč, Udruga umirovljenika  - klub Galija održat će tradicionalni turnir pljočkara, s početkom u 9 sati. Klub Galija će na sam Dan Grada, 30. travnja, u dvorištu Kluba Galija održati i finale umirovljenika u sportskim disciplinama, dok će u hotelu Poreč s početkom u 19 sati biti održana večera uz ples za sve članove.

Zajednica Talijana Poreč ove se godine u obilježavanje Dana Grada uključuje koncertom „Sergio Endrigo - Život, glazba i poezija za novi humanizam“. Izvođači su pjevač Vito Dundara, uz pratnju prof. Sandra Vešligaja na klaviru. Koncert će se održati u Teatrinu Zajednice Talijana Poreč u nedjelju, 29. travnja s početkom u 19 sati.

Istovremeno na dva kontinenta, u Alžiru i Poreču, vrhunski plesni umjetnici Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić, osnivači MASA Dance Companyja, izvest će u nedjelju plesni solo “Ona/Her”. Od prvih plesnih koraka u pulskom studiju Zaro do međunarodnih priznanja ovaj plesni par zajedno pleše već trideset godina. Posebna izvedba povodom Svjetskog dana plesa, ususret Danu Grada, kada će Ognjen Vučinić iznimno otplesati Nju, održat će se u porečkom kazalištu u nedjelju, 29. travnja, s početkom u 20 sati.

Ponovno okupljena i uvježbana dječja limena glazba „Porečki delfini“ svojim će nastupom nagraditi sve posjetitelje Poreča tijekom proslave Praznika rada i to u dva navrata – u 11 sati 30. travnja na Trgu slobode i 1. svibnja na Gradskom kupalištu.

Rekreativna „Parenzana“ ove se godine održava po šesti put, a svoj start i cilj imat će na prostoru izletišta Baredine. Hodači će do Baredina doći autobusom, i to polaskom sa porečkog autobusnog kolodvora u nedjelju, 29. travnja u 9,30 sati i povratkom iz Baredina u Poreč u 15 sati.

Sudionici rekreativne Parenzane na MTB biciklima, nakon dolaska u Baredine, moći će biciklirati stazom Parenzane u dužini od 20 ili 40 kilometara (po odabiru), a hodači stazom oko 10 kilometara.

Start sudionika u obje ‘discipline’ bit će u Baredinama u nedjelju, 29. travnja, u 10 i 10,15 sati.

Po završetku vožnje i šetnje trasom Parenzane, u Baredinama će biti pripremljen objed, grah s kobasicom i piće po želji sudionika rekreacije, s kojim će TZ Poreč i domaćin u Baredinama počastiti sve sudionike ovogodišnjeg izdanja rekreativne Parenzane.

Dodatak rekreativnim aktivnostima sudionika u Baaredinama dat će i glazbenici vrlo popularnih porečkih Baredinosaurusa, koji će svirati za dobro raspoloženje svim sudionicima ovogodišnje rekreativne Parenzane.

Umjetnička škola Poreč će na sam Dan Grada, 30. travnja u 19 sati u gradskoj kazališnoj dvorani održati koncert „Susret prijateljskih orkestara“. Na koncertu će se predstaviti Gudački orkestar Umjetničke škole Poreč, Gudački orkestar Glazbene škole Ivana Matetića - Ronjgova Pula, Gudački orkestar Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka i Simfonijski orkestar Glazbenog učilišta Elly Bašić Zagreb.

Velika tradicionalna proslava povodom Praznika rada sprema se i za 1. svibnja na Gradskom kupalištu. Tradicionalno druženje započinje u 11 sati nastupom Porečkih delfina, a u 12 će se zaigrati turnir u briškuli i trešeti. A sve do večeri bit će i svirke i pjesme: od 12 sati zabavljaju vas Baredinesaurusi, od 15 Alfa Time Band, a u 17 prvomajsku feštu za pamćenje spremaju Mauro Staraj i La banda. Osim glazbe, bit će tu i pečeni vol za sve posjetitelje.

Konačno, u Domu za starije i nemoćne 2. svibnja otvara se izložba fotografija „ Poreč, Poreština, Porečani“, s izloženim fotografijama korisnika Doma.

Ovim putem zahvaljujemo svim institucijama, udrugama, školama, vrtićima koji svake godine sudjeluju u Programu povodom obilježavanja Dana oslobođenja i Dana Grada Poreča – Parenzo.