Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Uređenje zelenih površina u punom je zamahu

Uređenje zelenih površina u punom je zamahu

Uređenje zelenih površina u punom je zamahu Uređenje zelenih površina u punom je zamahu Uređenje zelenih površina u punom je zamahu Uređenje zelenih površina u punom je zamahu Uređenje zelenih površina u punom je zamahu
Proljeće je stiglo pa se u korak s njime krenulo sa proljetnim radovima na uređenju gradskih zelenih površina grada Poreča. Na svim zelenim površinama i u gradskim parkovima užurbano se radi na poslovima orezivanja trajnica i stablašica prije kretanja proljetne vegetacije, vrši se prozračivanje i prihranjivanja travnjaka, uređuju se šume, grablja se, uređuju se cvjetne gredice i cvjetna korita koja krase tulipani, narcisi i zumbuli u raznim bojama kao i sadnice miozotisa – potočnice i belisa perenisa ili tratinčice, a ovih dana počela je i košnja javnih zelenih površina.

Na 15 lokacija u Gradu, zelene površine trenutačno uljepšava 10.000 komada zimskog cvijeća i 4.000 komada lukovica tulipana, narcisa, zumbula, koji će u narednim danima i procvjetati te pokazati svu svoju šarolikost boja. Godišnje održavanje zelenih površina obuhvaća održavanje 750 m2 cvjetnih gredica i cvjetnih korita, a posebna se pažnja posvećuje njezi i održavanju samog bilja.

Pod održavanjem zelenih površina grada, osim održavanja i njege sezonskih i trajnih cvjetnjaka, podrazumijeva se i održavanje i orezivanje drveća, grmlja i živica te košnja i sakupljanje trave. Površina za košnju zelenih površina iznosi 920.000,00 m2, a uključuje 38 dječjih igrališta, 23 rotora, te sve gradski parkove. S obzirom na to da je košnja ponavljajuća djelatnost, na godišnjoj se razini ukupno pokosi oko 5.500.000,00 m2 zelenih površina. Upravo su ovih dana i počele aktivnosti košnje, a kako vremenske prilike do sad nisu išle u prilog, sve aktivnosti odrađivale su se otežano. Upravo iz tog razloga, značajniji poslovi proljetnog prihranjivanja i okopavanja trajnica i stablašica na 75 lokacija i ukupnoj površini od 6. 185 m2 krenut će čim to vrijeme malo dozvoli.

Osim košnje zelenih gradskih površina, redovito se održavaju i kose površine uz prometnice i to ukupne površine 1.050.000,00 m2 , odnosno, godišnje se održava i pokosi ukupno 1.700.000,00 m² površina uz prometnice.     

U narednom razdoblju u planu je, uz košnju zelenih gradskih površina i početak košnje uz prometnice, zamjena zimskog cvijeća na svim lokacijama. Ukupno je planirano zasaditi 15.000 komada raznog ljetnog cvijeća, od čega su najzastupljenije begonia, vodenica i tagetesa.

Sve navedene aktivnosti obavlja 24 djelatnika organizacijske jedinice Hortikultura, koji svojim znanjem, vještinama i iskustvom pridonose stvaranju veselije, ljepše i urednije slike grada, čime će boravak u njemu za same uskrsne blagdane, a i tijekom  proljetnih i ljetnih mjeseci postati pravi užitak kako za turiste, slučajne ili namjerne posjetitelje, tako i za sve naše građane.

Usluga Poreč d.o.o

IN ITALIANO...