Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Prijem povodom Dana vatrogastva

Vatrogasna zajednica Grada Poreča će u petak 4. svibnja proslaviti Dan vatrogastva i zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana. Tim će se povodom u Maloj gradskoj vijećnici s početkom u 12.00 sati, predstavnici porečkih vatrogasaca sastati s gradonačelnikom Edijem Štifanićem na prijemu.

Prisjetimo se zbog čega je Sv. Florijan zaštitnik vatrogasaca?

U različitim prikazima, koji pripadaju legendi, opisano je da je Florijan živio u rimskoj pokrajini Norcium (današnja Austrija) u III. stoljeću poslije Krista, u vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana.Vjeruje se da je Florijan, kao časnik, bio zadužen i za vatrogastvo jer su još u Augustovo doba (63 godina prije Krista – 14 godine poslije Krista) u Rimu i svim pokrajinama Rimskog carstva, gdje su djelovale rimske legije bile ustrojene vatrogasne postrojbe.
Dosad to, međutim nije potvrđeno, kao ni činjenica je li Florijan  doista bio rimski vojnik. Zbog opredjeljivanja za kršćanstvo, Florijan je umro mučeničkom smrću 04. svibnja 304. godine, pa je 4. svibnja prihvaćen kao Dan Svetog Florijana.
Početkom XIX. stoljeća, nastankom organiziranog vatrogastva i početkom ustrojavanja dobrovoljnih vatrogasnih društava, Svetog Florijana su, kao zaštitnika od vatre i zaštitnika vatrogasaca prihvatili i do danas slave vatrogasci Austrije, Madžarske, Njemačke, Hrvatske i drugdje u Europi. Autentičnom verzijom legende o životu sv. Florijana, smatra se legenda „ Passio St. Florijan”, koja je ostala u naslijeđu kao rukopis s kraja IX. stoljeća.