Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Obilježen Međunarodni dan volontera

Obilježen Međunarodni dan volontera

Danas u Gradskoj knjižnici Poreč obilježen je Međunarodni dan volontera okupljanjem svih voditelja volontera u projektu „Dam-daš: volonteri u akciji“, koji je, po treći put, započeo u mjesecu prosincu i trajat će do travnja 2012. godine.

Od 1985. godine, u cijelom svijetu, 5. prosinac obilježava se kao  Međunarodni dan volontera kroz razne aktivnosti kojima se želi usmjeriti pozornost na važnost volonterstva u razvoju društva pa ga u više od 100 zemalja svijeta proslavljaju i kao dan dobrih ljudi, rekla je ravnateljica Knjižnice dr. sc. Irides Zović.

Knjižnica je javno mjesto, nastavila je Zović, koje se zalaže za jednaki pristup svima, bez obzira na dob, rasu, spol, vjeru, nacionalnost, jezik ili društveni položaj, stoga su naše aktivnosti otvorene za sve zainteresirane i besplatne. Svoju ulogu i zadaću suvremena knjižnica ostvaruje kroz nabavu, obradu i posudbu građe, izradom kataloga, biltena, bibliografija i stvaranjem novih baze podataka no isto tako danas je narodna knjižnica mjesto  koje osigurava osnovne uvjete za cjeloživotno učenje, mjesto za neposredan pristup svim vrstama znanja i informacija, kulturni razvitak pojedinaca i društvenih skupina.
Najnoviji projekt Gradske knjižnice Poreč „Dam-daš“ nastao je upravo u tom cilju - inovativni je odgovor u procesu cjeloživotnog obrazovanja kojim smo omogućili svim zainteresiranim građanima pohađanje besplatnih radionica na metodama neformalne edukacije, a njihovo je izvođenje usmjereno prema potrebama kreativnog provođenja slobodnog vremena i druženja.

Započeli smo 2009. godine kad je održano je 11 radionica koje je pohodilo ukupno 102 polaznika, a  bilo je omogućeno usvajanje znanja u programima učenja o digitalnoj fotografiji, internet poslovanju, internetu za treću životnu dob, feng shuia te ruskog, španjolskog, talijanskog, engleskog i francuskog jezika te hrvatskog jezika za strance.

U  2010. godini broj se udvostručio na 22 radionice i 292 prijave građana, pa je tako osim već gore spomenutih, u knjižnici bilo moguće prisustvovati programima poput naprednog tečaja informatike i neurolingvističkog programiranja, tečaja mandoline, psihodrame, motivacijskim predavanjima, usvojiti znanja iz art terapije i salvetne tehnike (decoupagea), usvojiti vještine mirnog rješavanja sukoba, naučiti osnove nizozemskog jezika, usvojiti znanja iz matematike putem programa Matematika nije bauk, naučiti o gljivama i gljivarstvu, a onima koji su željeli bolje upoznati kulturu svoga grada nudila se radionica Vodič kroz Eufrazijanu.

Projekt je naišao na izvrstan odaziv građana i ove 2011. godine i nadišao sva naša očekivanja, a formirano je ukupno 27 radionica i tečajeva. Okupili smo se danas kako bi simbolički otvorili novu, treću po redu sezonu našeg zajedničkog projekta, predstavili našu volontersku zajednicu široj javnosti kroz program rada i doprinos društvu.

ENGLESKI JEZIK – Dunja Klarić

TALIJANSKI JEZIK - Zefferino Stifanic

KONVERZACIJSKI TALIJANSKI  - Ondina Žužić

NJEMAČKI JEZIK - Doris Ritossa

FRANCUSKI JEZIK - Adela Šegon

ŠPANJOLSKI JEZIK - Daniela Kosinožić

FENG SHUI - Gordana Šušljik

KREATIVNA RADIONICA ZA ODRASLE - Sara Seili Korelić

KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU - Lidija Sužnjević     

LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU - Tatjana Velenik Andrijašević   

KULINARSKA RADIONICA - Tatjana Velenik Andrijašević, Zinka Kadum

MOGU LI JA DOBITI NOVAC IZ EU FONDOVA? – Sniježana Matejčić

NENASILNA KOMUNIKACIJA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU – S. Matejčić

NAPREDNI TEČAJ INFORMATIKE - Želimir Bayer

NAPREDNI TEČAJ MS EXCELL - Goran Kukurin

OSNOVE INTERNETA - Branko Jovović

PODUKE IZ RAČUNOVODSTVA  - Ivona Benčić

ONLINE NOVINARSTVO - Azra Imširović

OSNOVE VOĐENJA PROJEKATA - Goran Mrvoš

PODUKE ZA KLAVIR - Amina Visintin

PSIHODRAMA - Jasenka Korlević

PUTOPISNA PREDAVANJA - Marina Lebandize

RADIONICA OSOBNOG RASTA I RAZVOJA - Marko Krajina

SALVETNA TEHNIKA - DECOUPAGE - Jagoda Jovović

ŠIVANJE - Dragana Martić

TAJNA UZGOJA BONSAI STABALA I SOBNOG BILJA - Ratko Radijavac

AH, TE ISTARSKE FRESKE – Ivan Matejčić

U iznimno ugodnoj i prijateljskoj knjižničnoj atmosferi, svaki je volonter predstavio sebe te plan i program radionice koju vodi. Nakon čega je uslijedilo potpisivanje volonterskog ugovora te primanje volonterske knjižice, sukladno Zakonu o volonterstvu (NN 58/07),  uručene od djelatnice porečke knjižnice.

Ravnateljica Zović se, u ime Gradske knjižnice, na kraju zahvalila svima koji su se odazvali na poziv i time iznova učinili, za našu sredinu, pravi iskorak!