Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Službeni podaci potvrdili: Poreč najrazvijeniji i najmlađi grad u Istri

Službeni podaci potvrdili: Poreč najrazvijeniji i najmlađi grad u Istri

Prema novom modelu izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti, koji je preliminarno pripremilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za razdoblje od 2014. do 2016. godine, Grad Poreč-Parenzo i službeno je najrazvijeniji grad u Istri te jedan od deset najrazvijenijih u Hrvatskoj.

Poreč je jedini istarski grad u hrvatskih top 10 najrazvijenijih, uz općine Medulin, Funtana i Fažana. Istarska županija najrazvijenija je hrvatska županija, nakon Grada Zagreba.

Indeks razvijenosti pokazatelj je koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja preko državnih mjera i programa pomoći. Računa se na osnovi prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnog izvornog prihoda po stanovniku, prosječne stope nezaposlenosti, općeg kretanja stanovništva, udjela obrazovanog stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (VŠS i VSS) te indeksa starenja. Novim modelom izračun indeksa razvijenosti nadograđen je demografskom komponentom indeksa, uvođenjem pokazatelja indeksa starenja i izmjenom stupnja obrazovanosti.

Indeks razvijenosti Poreča je 113,98, a prema novom izračunu, nijedan indeks hrvatskih gradova i razvijenosti ne prelazi 118. – Brojni pokazatelji novog izračuna indeksa razvijenosti govore u prilog tome da je Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno i najmlađi, sa stalnim priljevom novog stanovništva i malom nezaposlenošću. Potvrda je to da je Poreč zdrava gospodarska sredina, s riješenom infrastrukturom koja omogućava stalno otvaranje novih poslova i poslovnih prostora. Primjerice, u našim se poduzetničkim zonama trenutno grade dvije hale, a sve to ljudima olakšava pronalaženje posla u Poreču. Sredina smo u kojoj Grad potporama za sve generacije stanovništva – od izgradnje nove osnovne škole na Finidi kojom će svi porečki učenici krenuti na jednosmjensku nastavu, do sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim porečkim umirovljenicima, predstavlja poželjno mjesto za život. Iako je visok indeks razvijenosti ponekad i teret jer onemogućava korištenje državnih pomoći, drago mi je da smo predvodnici u Istri i na tome ćemo i dalje raditi, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Prema novom modelu izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti, predloženo je novo razvrstavanje u razvojne skupine prema kojem će se hrvatski općine i gradovi razvrstavati u 8 skupina – 4 iznadprosječne i 4 ispodprosječne skupine, a županije u 4 skupine – 2 iznadprosječne i 2 ispodprosječne skupine, a status potpomognutih područja imat će sva područja ispod prosjeka razvijenosti RH. Prijedlogom novog modela izračuna indeksa razvijenosti povećava se broj općina i gradova koji imaju status potpomognutog područja i to s 264 na 304, što znači da će dodatnih 40 jedinica pripasti u skupinu potpomognutih područja.

IN ITALIANO...