Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Gradonačelnik Peršurić: Proračun za 2018. je razvojan, socijalno osjetljiv i ambiciozan, kakav Poreč i zaslužuje

Gradonačelnik Peršurić: Proračun za 2018. je razvojan, socijalno osjetljiv i ambiciozan, kakav Poreč i zaslužuje

Gradonačelnik Peršurić: Proračun za 2018. je razvojan, socijalno osjetljiv i ambiciozan, kakav Poreč i zaslužuje
Pred Gradskim vijećem Grada Poreča-Parenzo je usvajanje Proračuna za 2018. godinu, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ovog četvrtka. Prijedlog novog Proračuna je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo, predstavio porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

- Planovi za Poreč u narednoj godini kreirani su upravo prema prioritetima i potrebama građana, ali i predispozicijama za daljnji razvoj našeg grada i još bolje gospodarske, turističke, komunalne, obrazovne, sportske i ostale rezultate, rekao je uvodno gradonačelnik i nabrojao šest glavnih točaka za još bolji Poreč u 2018. godini.

1. Za još bolje gospodarske rezultate 

Uz realizaciju 108 milijuna kuna vrijednog projekta navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, za što su dobivena i bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja, Proračunom ćemo poticati razvoj poduzetništva i širiti poduzetničke zone Buići-Žbandaj i Facinka. Pripremom raznih projekata bit ćemo spremni prijaviti se na otvorene natječaje, što smo do sad već i radili i uspješno se kandidirali te povlačili sredstva.

2. Šampioni turizma i u 2018.

Proračunom predviđamo daljnje uređenje gradskih plaža – nakon što smo proteklih godina uredili šest gradskih plaža, ove smo godine plažu na Materadi već kandidirali na natječaj Ministarstva tuizma te ćemo je urediti do sezone 2018., a predvidjeli smo i kandidiranje projekta uređenja plaže od hotela Palazzo do Talijanske osnovne škole - Rivete u narednoj godini. U Proračunu su rezervirana i sredstva za projektiranje i početak uređenja gradske rive, i to dijela od carinskog gata do gradske kavane. Također, pripremili smo sredstva i za održavanje prepoznatljive razine uređenosti našeg grada –nabavom specijalnih komunalnih vozila i opreme za skupljanje otpada, i ulaganjem u komunalnu opremu grada, to planiramo i zadržati.

3. Grad po mjeri svojih građana

Uz 2,3 milijuna kuna dobivenih iz EU projekta, krećemo u izgradnju reckilažnog dvorišta Košambra, ali i nabavu specijalnih komunalnih vozila s 1, 5 milijuna kuna. Gotovo 400.000 kuna rezervirano je za zamjenu 1000 svjetiljki javne rasvjete, a tu je i prijava na sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost modernizaciju javne rasvjete na području grada u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Što se tiče prometnica, sedam milijuna kuna rezervirano je za izgradnju nove pristupne ceste prema novoj osnovnoj školi na Finidi od Kauflanda do škole, s dva rotora, a planira se i izgradnja jednog u Baderni kod benzinske postaje rezervirali, čime će Baderna dobiti jedan sigurniji ulaz u naselje. Nerazvrstanu cestu Valkarin – Garbina Grad je već kandidirao na Mjeru 7 Ministarstva poljoprivrede za bespovratna sredstva.

Nastavljamo s uređenjem plaža, te rekonstrukcijom cesta, nogostupa i putova na  području cijelog grada u iznosu od 3 milijuna kuna. Iako su možda manji, volio bih naglasiti i projekte koji nam dosta znače, a to su rekonstrukcija sjeveroistočne kule, nastavak uređenja starogradske jezgre, istraživanjima i  uređenjem Trga Marafor, sanacija drvenog molića na Peškeri i ostalo.

4. Za najbolju socijalnu uslugu u zemlji

Poreč će i ove godine zadržati zdravstvene i socijalne standarde na koje su navikli i koje su zavrijedili svi Porečani i Porečanke, unatoč eventualnim snižavanjima na državnoj razini. Tako smo i ove godine u Proračunu rezervirali sredstva za naknade previđene Socijalnim programom, sufinanciranje smještaja korisnika u Dom za starije i nemoćne osobe, sufinanciranje potreba obitelji i djece kroz različite faze odrastanja – od naknade za novorođenčad i sufinanciranja boravka u gradskim i privatnim vrtićima, do stipendija te sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim porečkim umirovljenicima.

Grad Poreč će i u 2018. godini sufinancirati rad Doma zdravlja, ispostave Hitne medicinske pomoći za koju već godinama osiguravamo nadstandard, u suradnji s turističkim tvrtkama i općinama Poreštine. Grad je rezervirao i sredstva za sufinanciranje rada Instituta za poljoprivredu i turizam, pojedine srednjoškolske projekte, kao i rad Dnevnog centra za rehabilitaciju Pula ispostave Poreč. Tu je, naravno, i sufinanciranje izgradnje nove opće bolnice u Puli.

5. Grad djece, grad budućnosti  

Škola na Finidi, kapitalni je i jedan od najvećih projekata posljednjih desetljeća u našem gradu. Drago mi je da vas mogu obavijestiti kako gradnja teče po planu i očekujemo da će 600 učenika u novu školu ući već najesen. Osim  ovog, preko 50 milijuna kuna vrijednog projekta, u Poreču brinemo o djeci svih uzrasta, pa je, uz ranije spomenute naknade za rođenje, boravak u vrtiću i stipendije, ove godine su rezervirana i sredstva za izgradnju vrtića u prigradskom naselju, gradnju dječjih igrališta te energetsku obnovu vrtića Radost.

6. Sredstvima EU fondova ostvarujemo kapitalne projekte

Na Mjeru 7 kandidirali smo izgradnju vrtića i jaslica u Varvarima i Dračevcu, kao i cestu Garbina-Valkarin. Tu je i izgradnja reciklažnog dvorišta Košambra, kao i brojni projekti u energetskoj učinkovitosti, među kojima se posebno ističe Moj Poreč bez azbesta, kao pozitivan primjer cijeloj Hrvatskoj.  Raduje me da i gradske ustanove jednako uspješno povlače sredstva, čemu je najsvježiji primjer Pučko otvoreno učilište koje će za dva projekta namijenjena obogaćenju kulturne ponude grada i educiranju teško zapošljivah osoba dobiti 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- Proračun za 2018. je razvojan, socijalno osjetljiv, a financiranjem kapitalnih projekata u zajednici osiguravamo cjelogodišnja radna mjesta. Ovdje se radi bar o stotinjak mjesta u novoj školi i vrtićima, a to je samo dio projekata u našem gradu. Uz to, inzistiram na tome da smo s natječajima uvijek spremni kako bismo spremni dočekali i kandidirali ih na otvorene natječaje. Time značajno rasterećujemo gradski proračun, a dobar posljednji primjer je izgradnja rotora kod autobusnog kolodvora, za što smo dobili 60 posto sufinanciranja od Ministarstva unutarnjih poslova, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

IN ITALIANO...