Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Pučkom otvorenom učilištu Poreč odobreno 2 milijuna kuna iz dva EU projekta

Pučkom otvorenom učilištu Poreč odobreno 2 milijuna kuna iz dva EU projekta Pučkom otvorenom učilištu Poreč odobreno 2 milijuna kuna iz dva EU projekta
Pučkom otvorenom učilištu Poreč odobrena su bespovratna europska sredstva za dva velika projekta. Projektom Start IN Kamp provodit će se aktivnosti usmjerene na povećanje zapošljivosti ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva, dok će se kroz projekt I-Archeo.S. povezati različite gospodarske subjekte, ojačati njihove vještine i stvoriti nove turističke itinerare.

Trend rada na EU projektima  započeo je za vrijeme bivšeg ravnatelja, danas dogradonačelnika Grada Poreča-Parenzo, Elija Štifanića.

- Pučko otvoreno učilište Poreč ima ogroman potencijal koji se može pokrenuti novim oblicima financiranja. EU fondovi omogućuju razvoj kvalitetnih i novih programa, i drago mi je da će ovi projekti doprinijeti razvoju ustanove, ali prije svega – cijele zajednice, ističe Štifanić.

Start IN Kamp - povećanje zapošljivosti u turizmu

Projekt  se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, koji je objavilo Ministarstvo turizma. Ukupna je vrijednost projekta  1.108.799,24 kn, a financirat će se u 100%-tnom iznosu ukupnih prihvatljivih izdataka projekta.

-Ovim projektom razvit ćemo novi program obrazovanja odraslih kojim će se usvajati znanja i vještine potrebne za vođenje i održavanje kampova. U suradnji s udrugom Top kamping kvalitete i kampom Polidor iz Funtane obučit ćemo i obrazovati, kroz dvije godine provedbe projekta, 40 nezaposlenih osoba iz skupine mlađih od 25 ili starijih od 54 godine, za koje će program obrazovanja biti besplatan,  kaže Anita Pilat, zadužena za provedbu EU projekata u POUP-u.

Dodaje kako Istra  velik dio ukupnih noćenja ostvaruje upravo iz kampinga, a interes za otvaranje malih obiteljskih kampova raste.  Osim očekivanog porasta ponude ugostiteljskog smještaja u kampovima, novi je trend u kamping sektoru i kvalitativna transformacija kampova, što stvara potrebu za kvalitetno osposobljenom i educiranom radnom snagom.

- Kroz projekt Start IN Kamp razvit će se kvalitetan program obrazovanja dizajniran po mjeri poslodavaca i prilagođen potrebama ranjivih skupina. Osim stručnih znanja, program će obuhvatiti obrazovne sadržaje učenja stranog jezika, ali i usavršavanje općih, komunikacijskih, prodajnih te osobnih vještina potrebnih za djelotvorno poslovanje turističkog gospodarstva, ističe Anta Pilat.

-Obrazovanje je jedna od djelatnosti Učilišta. Ovim se projektom ona dodatno modernizira i prilagođava potrebama tržišta rada. Naglasak je na stjecanju kompetencija, prilagodljivosti i samom socijalnom uključivanju nezaposlenih osoba te njihovoj kasnijoj integraciji na tržište rada. Kvalitetnim partnerima i suradnicima na projektu želimo se  pozicionirati kao siguran, stabilan i poželjan partner poslodavcima i polaznicima obrazovanja, rekla je Snježana Radetić, ravnateljica POUP-a.

Archeo.S . - održivi razvoj turističkih proizvoda

Projekt je financiran u sklopu programa INTERREG IT-HR. Ukupna je vrijednost projekta 1.176.243,00 EUR. POUP kao projektni partner sudjeluje u ukupnom iznosu od 150.675,00 EUR, od čega je iz EU fonda financirano 85%, a učešće POUP-a je 15%. Projekt traje dvije godine, a planirani je početak u siječnju 2018. Nositelj je projekta Teatro Pubblico Pugliese, a ostali partneri su Grad Pazin, Grad Crikvenica, Regione Abruzzo i Marche teatro Ancona.

- Projektom I-Archeo.S. izgrađuje se integrirani sistem usluga za valorizaciju prirodne i kulturne baštine. Razvojem i valorizacijom aspekata okoliša i okruženja povećava se razina kvalitete turizma i njihova zaštita u isto vrijeme. Projekt osnažuje izvansezonsku kulturnu turističku ponudu i stvara novi  turistički proizvod, čime se povećava atraktivna vrijednost manje poznatih turističkih destinacija, utječe se na podizanje kvalitete turističke usluge i produženje turističke sezone, ističe David Belas, voditelj odjela za glazbenoscensku djelatnost POUP-a.

Navodi, nadalje, kako će projekt raditi na zajedničkoj strategiji i sinergiji tri hrvatska grada i triju talijanskih regija za razvoj novog ili poboljšanog zajedničkog, održivog turizma te povezanih proizvoda i usluga u obliku jedinstvenih tematskih tura, paketa, itinerara, ruta ili turističkih ponuda. Nakana je spojiti prirodne i kulturne resurse s obrtom i umjetnošću, lokalnim dobavljačima, malim i srednjim poduzećima te turističkim operaterima.

Opći je cilj projekta promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja poticanjem pametnih pristupa za očuvanje, mobilizaciju i upravljanje prirodnim i kulturnim resursima, a za dobrobit ljudi koji žive i rade na tom području ili ga posjećuju. Projekt je usklađen sa Strategijom gospodarskog razvoja Grada Poreča-Parenzo 2015.-2020. te doprinosi osnovnim strateškim ciljevima u provođenju politike Grada.

Nova perspektiva

Ravnateljica Snježana Radetić podržava i podupire naslijeđene trendove te kaže kako su „trenutno u pripremi ili fazi prijave još pet projekata. EU projekti perspektiva su i prilika da se razviju novi programi u obrazovanju, kulturi i umjetnosti, te da se unaprijede postojeći, čime se  svakako obogaćuje ukupna ponuda  za Poreč, Istru i turiste koji nas posjećuju tijekom godine.“

IN ITALIANO...