Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
U Poreč stigla svjetska krema zborova

U Poreč stigla svjetska krema zborova

U Poreč stigla svjetska krema zborova
Više od tisuću sudionika različitih dobnih skupina u dvadeset zborova okupilo se u Poreču na međunarodnom natjecanju zborova - festivalu Istramusica, koji se održava od 4. do 8. listopada 2017.

Zboraši iz Hrvatske, Finske, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Republike Kongo, Rumunjske, Rusije i Slovenije narednih će dana koncerte održati u Eufrazijevoj bazilici, crkvi Gospe od Anđela i Istarskoj sabornici te na glavnom porečkom trgu, na kojem je jučer u poslijepodnevnim satima održano i svečano otvorenje. U ime grada domaćina, okupljene je pozdravila zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, poželjevši svim sudionicima ugodan boravak u Poreču i dobre rezultate. Okupljenima se predstavio i Mješoviti zbor Joakim Rakovac iz Poreča, koji je izveo splet istarskih skladbi.

Uz obvezni dio natjecanja, ova manifestacija pružit će i odličan zabavni program uzduž cijele starogradske jezgre za Porečane i goste, s obzirom na to da će zborovi nastupati na porečkim ulicama, trgovima i u institucijama. Održat će se i nekoliko radionica, od kojih se mogu izdvojiti – “Swing Istria” – pjevanje u jazz zboru ili sastavu te “Poreč POP” – a cappella pjevanje u pop zboru ili sastavu.

Osim zabavnog dijela, natjecateljski dio bit će vrlo zahtjevan. Natjecanje je podijeljeno u 12 kategorija – po težini, po spolu, dječji i za mlade, crkvena glazba a cappella, folklorna glazba te pop, jazz, gospel i duhovna. Najbolji osvajaju ISTRAMUSICA Grand Prix 2017 u vrijednosti od 2 tisuće eura.

Od dvadeset prijavljenih zborova, organizatori izdvajaju Touching nature iz Kine, te dva zbora iz Finske – studentski zbor Pedavoces i Ocarina. Pedavoces je zbor Sveučilišta Abo Akademi iz grada Vaasa, postoji od 2009.godine i sastoji se od 40 pjevača. Pjevaju duhovnu i svjetovnu glazbu, a poznati su po svojim velikim božićnim koncertima. Često pjevaju i modernu glazbu finskih, švedskih i norveških skladatelja. Ocarina zbor dio je Porvoonseudun konzervatorija. Zbor je dvojezičan, a u 2016. godini sastojao se od 85 djece i mladih. Oba zbora natjecat će se na Istramusica festivalu u kategorijama – Miješani zbor, Zbor za djecu i mlade, te u kategorijama Folklorna i duhovna glazba.

Festival Istramusica organizira INTERKULTUR, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Poreča i Lagunom Poreč, uz pokroviteljstvo Grada Poreča-Parenzo. Više informacija na: http://www.interkultur.com/events/2017/porec/

 

IN ITALIANO...