Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
11. GIOSTRA Anđelko Laković slavio na Giostri – otkazuje se popodnevni nedjeljni program

11. GIOSTRA Anđelko Laković slavio na Giostri – otkazuje se popodnevni nedjeljni program

11. GIOSTRA Anđelko Laković slavio na Giostri – otkazuje se popodnevni nedjeljni program 11. GIOSTRA Anđelko Laković slavio na Giostri – otkazuje se popodnevni nedjeljni program 11. GIOSTRA Anđelko Laković slavio na Giostri – otkazuje se popodnevni nedjeljni program
Anđelko Laković slavio je u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Sa sedam osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine.

Domaći i strani posjetitelji okupili su se u subotu navečer u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Fabijana Babića, Milana Jurkovića, Ivana Banića, Zorana Uravića, Danijela Bertoše, Gordana Galanta, Anđelka Lakovića, Antonija Osipa, Marka Cvitića, Franka Štikovića, Ivana Terlevića i Ollea Torstenija kao posebnog gosta – konjanika Prinčevih husara iz Švedske kraljevske garde. Laković je s osvojenih sedam bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio zamjenik gradonačelnika Poreča Elio Štifanić. Drugo mjesto osvojio je Ivan Banić, a treće Olle Torsteni.

Publika je bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Ivan Banić, Anđelko Laković i Ivan Terlević uvjerljivo su s osvojenih 12 bodova donijeli pobjedu kontradi Marafor.  Publiku su u stankama zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz talijanskog grada Monselicea, a posebno je bila zapažena točka plesa s konjima Lipicanske barokne raskoši iz Zagreba.

Tijekom prijepodneva i poslijepodneva, uz kraće stanke zbog kiše, na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program koji je unatoč promjenjivom vremenu privukao velik broj posjetitelja. U programu su nastupili svi festivalski sudionici, plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu.

Zbog nestabilnih vremenskih prilika najavljenih za nedjelju organizatori otkazuju popodnevni dio programa, uključujući koncert Franka Krajcara i Indivie, a zbog nepredviđenih okolnosti i kazališnu predstavu „El sarto assasin“ koja se trebala održati u gradskom kazalištu u 20 sati. Zadnji dan Festivala zaključit će se prigodnim programom na Trgu slobode u prijepodnevnom terminu prema programu ukoliko dozvole vremenske prilike.

Foto: Darko Vekić

IN ITALIANO...