Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Brojni posjetitelji na obilježavanju 74. obljetnice odlaska u partizane na Rušnjaku

Brojni posjetitelji na obilježavanju 74. obljetnice odlaska u partizane na Rušnjaku

Brojni posjetitelji na obilježavanju 74. obljetnice odlaska u partizane na Rušnjaku Brojni posjetitelji na obilježavanju 74. obljetnice odlaska u partizane na Rušnjaku Brojni posjetitelji na obilježavanju 74. obljetnice odlaska u partizane na Rušnjaku Brojni posjetitelji na obilježavanju 74. obljetnice odlaska u partizane na Rušnjaku
Unatoč kiši, veliki broj građana okupio se u nedjelju, 30. srpnja 2017., na Rušnjaku kako bi prigodnim programom i tradicionalnim druženjem obilježili 74. obljetnicu prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz ovog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca.

Brojnima okupljenima na Rušnjaku obratio se Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo, naglasivši kako ovo druženje, vjerojatno kao nikad dosad, predstavlja poruku.

- Svi borci za slobodu, radnici, ljudi sa sela, stari i djeca, svi su oni stvorili Europu koja je nastala na antifašizmu. Za tu se vrijednost treba boriti stalno i svaki dan iznova.  Antifašizam je bio i ostat će odrednica našeg identiteta, naše regije, vrijednost uz koju ćemo odrastati i koju ćemo uvijek štititi. To smo i bezbroj puta pokazali - u otvorenoj, tolerantnoj i miroljubivoj Istri nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju i agresiji, ali ni relativiziranju povijesti. Uvijek ćemo se s ponosom okupiti na Rušnjaku i reći kako je naš Poreč i naša Istra simbol dobrega, poštenega i pravičnega, svega onoga za što su se borci s Rušnjaka i zalagali, rekao je u svom govoru Peršurić.

Među uzvanicima bio je i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je pozdravio okupljene i naglasio da se ovakva okupljanja moraju održavati kako bi iz povijesti učili, a ne ju prema potrebi mijenjali. Uz njega, na obljetnici na Rušnjaku bili su i saborski zastupnik Giovanni Sponza, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč Arduino Matošević, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić, te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč Miro Sošić.

Svečanost su svojim nastupima uveličali Limena glazba i folklorna skupina KUD-a Matko Laginja iz Sv. Lovreča. Nakon tradicionalnog polaganja vijenaca i govora, na Rušnjaku je nastavljeno druženje građana, antifašista i simpatizera uz fažo i vino za sve.

IN ITALIANO...