Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Informacije o ciljevima EU projekta ''Life SEC Adapt'', u sklopu EE info polica Grada Poreča-Parenzo dostupne svim zainteresiranim osobama

Informacije o ciljevima EU projekta ''Life SEC Adapt'', u sklopu EE info polica Grada Poreča-Parenzo dostupne svim zainteresiranim osobama Informacije o ciljevima EU projekta ''Life SEC Adapt'', u sklopu EE info polica Grada Poreča-Parenzo dostupne svim zainteresiranim osobama
Grad Poreč - Parenzo, kao jedan od partnera, uz još pet gradova Istarske županije u rujnu 2015. godine započeo je s provedbom EU projekta naziva LIFE SEC ADAPT („Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt Initiative by Planninig Climate Change Adaptation Strategies“).

Cilj Life SEC Adapt projekta je doprinijeti jačanju kapaciteta uključenih gradova u svrhu pravovremenog i uspješnog rješavanja nepogoda uzrokovanih klimatskim promjenama, a u vidu odgovora naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime, te predstavlja konkretan nastavak ujedno prve i najambicioznije inicijative Europske komisije usmjerene izravno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Jedna od mnogih projektnih aktivnosti i obveza Gradova partnera na projektu je, putem informativnih letaka, učiniti informacije o ciljevima samog projekta dostupne građanima i široj javnosti, odnosno svim zainteresiranim osobama. Kako bi navedenu aktivnost sproveli u djelo, na ukupno tri lokacije u našem gradu, Grad Poreč – Parenzo i gradsko poduzeće Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora na projektu, učinili su informativne letke dostupne svim zainteresiranim osobama, i to na tri lokacije, na dvije lokacije, u sklopu već postojećih EE info polica, te na porti Gradske Uprave Grada Poreča – Parenzo.

Prisjetimo se, kako bi korisne informacije o mjerama energetske efikasnosti (EE) i mogućim načinima uštede primjenom istih, bile što dostupnije svim građanima Grada Poreča - Parenzo, u suradnji s UNDP-om i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad Poreč - Parenzo i gradsko poduzeće Parentium d.o.o., u rujnu 2013. godine na dvije su lokacije postavili EE info zidove i EE info police, na kojima se građani, putem besplatnih informativno-edukativnih plakata i brošura, mogu besplatno informirati, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti energetski efikasnog življenja, te kako bi se potaknule promjene u ponašanju i navikama potrošača. Besplatne brošure, edukativni letci, te čitav niz pratećih materijala s korisnim EE savjetima našim građanima su na raspolaganju već gotovo pune četiri godine, a sadržaji EE info polica ovoga su puta još dodatno obogaćeni informativnim letcima koji sadrže osnovne informacije i podatke o ciljevima Life SEC Adapt projekta. Letci su štampani na engleskom, službenom jeziku projekta, te dodatno na talijanskom jeziku.

Provedbom ovog projekta, Grad Poreč – Parenzo izradit će Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period od 2020. – 2030. godine, koji će predstavljati temeljni, strateški dokument grada kojim će biti točno propisane smjernice energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča u periodu od 2020. – 2030. godine, čime će u konačnici u potpunosti biti zadovoljene obveze Grada Poreča prema Europskoj Komisiji, preuzete u trenutku pristupanja Novom integriranom Sporazumu Gradonačelnika za klimu i energiju.

Lokacije na kojima su postavljeni informativni materijali:

-          Obala Maršala Tita 4, EE info police u prizemlju zgrade Županije

-          Pionirska 1, EE info police u prostorijama gradskih poduzeća Parentium d.o.o. i Stan d.o.o.

-          Obala Maršala Tita 5, porta Gradske Uprave Grada Poreča - Parenzo

Projekt je prijavljen na natječaj Life Climate Action Programa Life 2014-2020 i predstavlja nastavak  uspješno provedenog CITY SEC projekta.  Grad Poreč - Parenzo je s provedbom projekta započeo 1. rujna 2015. godine.

U projektu sudjeluju četiri zemlje članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche, te 12 gradova navedene pokrajine, uz po jedan grad iz Španjolske i Grčke.

Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija, Grad Poreč – Parenzo, te istarski gradovi: Pula, Rovinj, Buzet, Labin i Pazin.

Predviđeno trajanje projekta je 40 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 24.500.000,00 kuna, a budžet Istre u projektu iznosi 7.000.000,00 kuna.

Gradu Poreču - Parenzo namijenjen je iznos od 760.000,00 kn, od čega su 440.000,00 kn bespovratna sredstva Europske unije, a 320.000,00 kn sredstva osigurana kroz proračun Grada Poreča – Parenzo.

Više informacija o samom projektu dostupno je na službenim stranicama projekta:

www.lifesecadapt.eu

IN ITALIANO...