Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Otvoren Stručni skup Zdravo urbano planiranje u Poreču za strukovne inženjere i ključne ljude zajednice

Otvoren Stručni skup Zdravo urbano planiranje u Poreču za strukovne inženjere i ključne ljude zajednice

U sklopu 24. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja u prostorijama Zdravog grada Poreč se danas održava stručni skup ZDRAVO URBANO PLANIRANJE: ApolitikA-Smjernice za provedbu arhitektonskih politika lokalnih zajednica i Vizije gradova i prostora–međunarodne preporuke za prostorni i urbani razvoj / Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013.-2020.: Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja.

Stručni skup otvorila je zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar koja je naglasila važnost aktivnosti Motovunske ljetne škole unaprjeđenja zdravlja, koja već četvrt stoljeća donosi važne smjernice za zdraviji život kako u županiji, tako i u Poreču.

- Porec je jedini grad u Istri s pozitivnim prirodnim prirastom i grad u koji se ljudi stalno useljavaju a ne iseljavaju. Upravo to predstavlja izazov za nas, kao osviještenu zajednicu, da svima omogućimo zdravo mjesto za život u našem gradu. Izazov je to za mene kao gradonačelnika ali je i izazov za sve vas, stručnjake, koji se bave urbanim planiranjem, rekao je prilikom otvorenja gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, napomenuvši kako je uvjeren da će tijekom skupa stručnjaci stečena znanja itekako znati implementirati.

Dobrodošlicu okupljenima zaželjele su i Nataša Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč i Mandica Sanković iz Zdravog grada Vinkovci, direktorice stručnog skupa koji govori o najnovijim europskim smjernicama u okviru hrvatskih propisa i zakonske regulative. One postaju praksa i referentni okvir za rad urbanista i tehničke struke u području prostornog urbanog planiranja, uređenja, gradnje i rada tehničkih struka te s njima povezanih intersektorskih područja.  Nositelji izlaganja predmetnih tema su hrvatski stručnjaci, dokazani i priznati autoriteti u Hrvatskoj i svijetu te voditelji nadležnih ustanova RH u području prostornog urbanog planiranja, uređenja, gradnje i tehničkih struka.

U hrvatskoj i europskoj mreži Zdravih gradova, među ostalim područjima djelovanja za zdravlje, područje zdravog urbanog planiranja zauzima posebno mjesto. Zdravo urbano planiranje pruža optimalne mogućnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika svake zajednice vodeći računa o urbanom planiranju, uređenju i projektiranju koji podupiru zdrav život, pristupačnost javnih prostora i sadržaja za sve građane te povezivanjem skrbi o okolišu kroz, primjerice, planiranje prostora, uklanjanje arhitektonskih barijera, očuvanje zelenih površina, sadnjom nasada s nealergenom peludi, uvažavanje ruže vjetrova i pravila insolacije, planiranjem mjera energetske učinkovitosti i na druge načine koji podržavaju zdravlje svih dobnih skupina stanovnika urbane zajednice.

 Osnovni cilj zdravog urbanog planiranja u čitavom svijetu je stvaranje ugodnijeg, boljeg i zdravijeg okruženja za život stanovnika urbanog područja kroz sinergiju s prirodom.

IN ITALIANO...