Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Počinje 8. Međunarodno violončelističko natjecanje

8. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro, večeras će s početkom u 19.30 u Eufrazijevoj bazilici otvoriti zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović. U sklopu ovogodišnjeg natjecanja večeras će se održat i koncert priznatih talijanskih umjetnika violončeliste Enrica Bronzia i pijanistice Francesce Sperandeo.

Koncert dobrodošlice učenika Osnovne glazbene škole „Slavko Zlatić“ biti će u petak, 22. listopada u 19,30 sati u koncertnoj dvorani škole, a završni koncert laureata natjecanja upriličit će se u utorak , 26. listopada u 19,30 sati u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Ulaz na sve koncerte, natjecanja, radionice i ostala događanja je slobodan i svi su dobro došli.

Svake druge godine se u čast Antonia Janigra, jednog od najvećih violončelista 20. stoljeća, dirigenta i pedagoga, talijanskog umjetnika, osnivača i dugogodišnjeg voditelja Zagrebačkih solista, održava violončelističko natjecanje za mlade čeliste do 20 godina starosti. Umjetnička ravnateljica i začetnica natjecanja je poznata hrvatska pedagoginja i čelistica Dobrila Berković Magdalenić.
Prvotna ideja bila je bila Natjecanje putuje po Hrvatskoj i tako promovira i razvija umjetnost sviranja na violončelu. Prvo natjecanje održano je u Samoboru 1996. godine, drugo u Čakovcu 1998., a od 2000. godine, ta privilegija i čast pripada Poreču. Od tada pa do danas, dakle punih deset godina natjecanje se zadržalo u Poreču i svi se rado vraćaju i preporučuju Natjecanje u Poreču.

S obzirom na dob violončelista, postoji tzv. «Mali» i «Veliki Janigro». Na «Malom Janigru» sudjeluju natjecatelji do 20 godina, a violončelisti od 20 godina na dalje natječu se na «Velikom Janigru» koji se održava svake 4 godine u Zagrebu u velikoj dvorani Vatroslav Lisinski, jer to natjecanje prati Orkestar. Prva Natjecanja bila su uglavnom Hrvatska sa 30-tak natjecatelja, dok se svih ovih godina natjecanje razvijalo i evo ove godine imamo 47 natjecatelja iz 8 zemalja i to iz Turske, Mađarske, Slovenije, Češke, Austrije, Njemačke, Poljske.
Natjecanje je priznato  i od European Union of Music Competitions for Youth, kao jedino natjecanje iz Hrvatske, zemlje koja nije članica Europske unije.
Za Osnovnu glazbenu školu Slavko Zlatić, a i za naš grad, natjecanje „Antonio Janigro“ je vrlo značajno jer uključuje Poreč na glazbenu kartu Europe i svijeta, poticaj je za razvijanjem gudačkog odsjeka u školi i izuzetan doprinos kulturnom životu grada i regije.

Grad Poreč je i ove godine sponzor ovog eminentnog natjecanja.      

Dodatni materijali