Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Govor gradonačelnika na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

Povodom proslave dana oslobođenja i Dana grada Poreča, 30.travnja, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Edi Štifanić se prisutnima obratio prigodnim govorom koji donosimo u cijelosti. Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske
Uvaženi župane Istarski
Gospodo saborski zastupnici
Gospodine predsjedniče Gradskog vijeća, gospođe i gospodo vijećnici
Drugarice i drugovi borci
Štovani kancelaru porečke i pulske biskupije
Štovane delegacije prijateljskih gradova Siofoka, Massa Lombarde, Segratea, Crikvenice, Zaboka, Koprivnice, Virovitice i Monselice
Gospodo gradonačelnici i načelnici iz naše županije
Gospodo dobitnici nagrade Grada Poreča
Poštovani gosti i izaslanici
Drage sugrađanke i sugrađani


Okupljeni danas, na 65-oj obljetnici oslobođenja Grada Poreča, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo svome Gradu, njegovoj tisućljetnoj kulturi, njegovim slavnim antifašističkim tekovinama, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti imamo razloga za slavlje. Jer ovogodišnji Dan Grada slavimo u još ljepšem, ugodnijem i naprednijem Poreču. Svima Vama čestitam Dan oslobođenja našeg Grada.

Krajem travnja 1945. snage Jugoslavenske armije s istarskim bataljunima započele su oslobađati Istru. U isto vrijeme neprijateljske su snage u okolici Poreča razoružane, pa su se potpuno ugroženi Nijemci povukli iz Poreča zajedno sa svim svojim garnizonima s Poreštine. Tako je Poreština prva u Istri oslobođena od njemačke okupacije. Komanda mjesta Kotarskog Narodnooslobodilačkog odbora Poreč (KNOO-a) sa svojom je jedinicom ušla u grad Poreč 29. travnja 1945. godine i uspostavila svoju vlast. Poreč je tako oslobođen kao prvi od svih primorskih gradova na zapadnoj obali Istre.


Isto tako, ove godine slavimo i 15-tu godišnjicu veličanstvenih vojnih akcija Bljeska i Oluje te se s ponosom prisjećamo doprinosa našeg, porečkog bataljuna u obrani naše domovine. Ovo je prigoda da se prisjetimo svih žrtava narodnooslobodilačkog i domovinskog rata, njihove su žrtve velike i nemjerljive i zaslužuju naše vječno prisjećanje.

Ali, slavlje i ponos nameću prije svega obaveze koje ova gradska uprava nastoji ostvariti pa je posve logično da se sačini svojevrsna bilanca proteklog razdoblja, da se nabroji barem dio onog što je učinjeno, što se čini ili se misli učiniti služeći našim građanima.

Bez pretenzija da budem sustavan dozvolite mi da se kratko osvrnem na događanja u posljednjih godinu dana koje su po mnogočemu bile neuobičajene za naš Grad.

Svakako da su lokalni izbori bili važan događaj jer su građani po prvi puta mogli neposredno birati gradonačelnika te posredno novo Gradsko vijeće. Volja porečana bila je potpuno nedvosmislena; povjerenje su dali ljudima koji su, vjerujem, i do sada uspješno služili svojim građanima. U svoje ime te u ime svojih zamjenica i zamjenika želim se zahvaliti na svakom glasu koji nam je dodijeljen. Siguran sam da ćemo opravdati ogromno povjerenje koje nam je poklonjeno, kao i odgovornost za budućnost grada i naših građana. Grad nastojimo voditi odgovorno i otvoreno kao svoju obitelj. Jer kako drugo nazvati grad od 20.000 - tak tisuća duša nego svojom obitelji.

Gospodarska kriza koja postoji u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj nije mimoišla ni naš Grad. Međutim, ipak smo uspjeli osigurati nesmetan rad Gradske uprave, gradskih institucija i naših poduzeća, djelatnicima smo isplatili sva davanja, platili do današnjeg dana većinu računa. Među prvim smo gradovima koji su konkretnim mjerama u proračunu nastojali usporiti odnosno ublažiti krizu. Tako smo u rebalansu proračuna smanjili ionako malu komunalnu naknadu, dali smo jednokratnu pomoć sugrađanima koji su zbog krize ostali bez posla, sufinancirali kamate za kupnju prvog stana, smanjili komunalni doprinos za projekte koji doprinose novom zapošljavanju.

S druge strane, nismo povećavali cijene komunalnih usluga; i danas smo Grad koji ima jedne od najnižih cijena komunalnih doprinosa i naknade, te odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, naši građani plaćaju 150 kuna za godišnju kartu na velikom parkiralištu, godinama nismo dizali cijene koju plaćaju roditelji za smještaj djece u našim vrtićima i jaslicama, s 50% udjela sudjelujemo u sufinanciranju boravka naših građana u Domu za starije i nemoćne. Od samostalnosti naše države čuvamo naše sugrađane od uvođenja prireza kako bismo zaštitili njihov standard.

S ovog se mjesta želim javno zahvaliti svim našim obrtnicima i poduzetnicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mjesto. Zahvalni smo im što nam omogućavaju ovakav standard.

Naš grad je po mnogo čemu jedinstven pa tako i po ulaganjima u društveni standard i socijalu. Prije svega željeli smo se odužiti našim najstarijim sugrađanima koji su zaslužni za sve dobro koje danas uživamo i koji zaslužuju da svoje umirovljeničke dane provedu živeći u skladu s velikim ulaganjima tijekom svog radnog vijeka. Stoga smo danas otvorili Klub umirovljenika Galija u uvjerenju da će postati omiljeno okupljalište naših građana treće životne dobi.

Naša gradska uprava nastoji graditi socijalno osjetljivi Grad u kojem je razvoj grada, ali istovremeno svaki problem ili teškoća naših sugrađana naša zajednička briga pogotovo u ovim turbulentnim vremenima. Našim sugrađanima kojima je pomoć potrebna i koji se nerijetko suočavaju sa životnim problemima namijenili smo gradski Socijalni program kojeg smo ove godine još proširili i nadopunili novim oblicima pomoći; od onih namijenjenih djeci i obitelji, osoba s posebnim potrebama do, naravno, naših 3355 umirovljenika za koje smo namijenili božićnicu te dodatak na mirovinu za 301 umirovljenika čija mjesečna primanja ne prelaze 1.600 kuna. U ove programe izdvajamo oko 1.800.000 kn. Također, sufinanciramo smještaj za 56 korisnika u Domu za starije i nemoćne te poludnevni boravak za 19 osoba, a Grad skrbi i o 70 obitelji čiji su članovi teško bolesni. Organiziramo i medicinsku rekreaciju za starije, većinom žene, s uključenih 130 osoba. Za 300 obitelji podmirujemo dio troškova stanovanja, sa 120.000 kn financiramo topli obrok za naše sugrađane s najugroženijim socijalnim statusom.

Naravno da vodimo računa i o mladima; od programa subvencioniranja prijevoza učenika srednjih škola koji putuju u druge gradove gdje izdvajamo 576.000 kn, preko 132 učeničkih i studentskih stipendija ( 1.525.000 kn ). Sa 3.352.000 kuna financiramo naše programe u osnovnim školama iznad državnog propisanog standarda pri čemu je posebno dobro prihvaćen produženi boravak djece. Za srednje škole također izdvajamo dodatna značajna sredstva. Ovako velika ulaganja u školstvo uspješno nam se vraćaju; naših 140 učenika uspješno je sudjelovalo na županijskim i državnim takmičenjima, učenici naše Osnovne glazbene škole redovito osvajaju prva mjesta gdje god se pojave. Ove smo godine u novouređenim prostorima u školi u Baderni uredili i prostorije za boravak dvije grupe naših najmlađih sugrađana od 3 do 6 godina, ukupno njih 41.

Posebnu brigu vodimo o zdravlju naših sugrađana. Ponosni smo što je Grad svojim projektom Zdravi grad prepoznat kao zajednica koja kontinuirano i sustavno ulaže u zdravlje svojih građana. Iako su teška vremena mi ne odustajemo od zdravstvenih programa za naše porečanke kao što je rano otkrivanje raka dojke te prevencija raka vrata grlića maternice. Za ove programe izdvajamo 400.000 kn. Sa 100.000 kn financiramo program prevencije kardiovaskularnih bolesti, s 250.000 kn našu Službu hitne pomoći. Uspješno smo adaptirali i predali na korištenje prostore za rad Društva invalida Poreč, postavili smo rukohvate na ulazu u našu gradsku upravu kao simboličan znak ucrtavanja dugoročnog puta arhitektonske prilagodbe javnih prostora našim građanima s posebnim potrebama.
Grad sufinancira i rad 34 razne udruge te s 404.000 kn rad Crvenog križa.

Iako su teška krizna vremena, našim smo sportskim klubovima omogućili nesmetan rad, a s obzirom na broj stanovnika vjerojatno smo grad koji u Hrvatskoj najviše izdvaja za sport.

Zahvaljujem se svim našim ustanovama koje kvalitetom svog rada i programima nadilaze veličinu našeg Grada.

S ponosom ističemo da smo višenacionalni Grad u kojem u zajedništvu i slozi žive mnoge zajednice koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju svog grada. Vjerujem da će lanjske godine uređeni prostori za rad bošnjačke te albanske zajednice doprinijeti našem još boljem razumijevanju i povezivanju.


Poštovani skupe,

jedna od definicija krize jest i ona koja govori o tome da je u stvari to nova šansa ili početak. Neki se u vremenima kad zapušu vjetrovi krize sakriju iza čvrstog zida čekajući da jednostavno prođe, a oni hrabri i beskompromisni razapnu jedra da brže zaplove naprijed. Uvjerenja sam da naš Grad spada u ovu drugu skupinu.

Ulaganje u obrazovanje i znanje najbolja je investicija. Stoga smo odlučni izgraditi novu osnovnu školu i dvoranu za koju posjedujemo građevinsku dozvolu, a nakon provedenog natječaja odabrali smo i izvođače radova. Ali ne samo samo to; posjedujemo i građevinsku dozvolu za adaptaciju područne škole u Žbandaju te škole u Varvarima.

Iako je naš Grad uzor mnogima po pitanju rješavanja prometa još uvijek je promet naš najveći izazov, uostalom kao u svakom pravom turističkom mjestu. Nakon što je izgrađena sjeverna zaobilaznica, parkiralište na Žatiki, brojna raskršća s rotorima, nužno je nastaviti s južnom fazom zaobilaznice za koju izrađujemo projektnu dokumentaciju kao i za rotor kod La copa, te u Varvarima i državnoj cesti prema Pazinu.

Poreč nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba. Težište stavljamo na podizanje društvenog standarda i uređivanje Grada, rješavanje prometnih problema, očuvanje kulturne baštine, održivi razvoj i naravno zaštitu okoliša. Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima sanirano odlagalište komunalnog otpada no ispred nas je možda i najveći projekt u novijoj povijesti Grada; izgradnja uređaja za prihvat i pročišćavanje otpadnih voda na način da se pročišćena voda koristi za zalijevanje poljoprivrednih i zelenih površina. Jedan smo od svega nekoliko hrvatskih gradova koji je na putu da se uspješno kandidira za dobivanje bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova EU, a čija ćemo sredstva moći koristiti ulaskom naše države u europsku obitelj.

Naš Grad želi biti blizak svakom svom sugrađaninu te vrijedno i neponovljivo iskustvo svakom našem dragom gostu. Mijenjajući ga, nastojimo da njegov identitet i tradicija ostanu netaknuti. Živimo u UNESCO-vom gradu, gradu bogatog kulturnog nasljeđa i tradicije. A to obvezuje. Stoga je briga za obnovu starog grada posve normalna. Završena su arheološka istraživanja na prostoru oko sjeveroistočne gradske kule, imamo dokumentaciju za rekonstrukciju mosta na ulazu u starogradsku jezgru, posjedujemo i izvedbenu dokumentaciju za rekonstrukciju vinarskog podruma istarske sabornice za čije smo opremanje dobili značajna sredstva iz pretpristupnih fondova EU. Nakon što je prošle godine obnovljen bivši hotel Riviera, jučer su otvoreni u potpunosti adaptirani nekadašnji hotel Neptun zajedno s Parentinom, a s posebnim iščekivanjem očekujemo otvorenje i ville Polesini najavljenu za sredinu lipnja. Zahvaljujem se investitorima na ovim vrijednim poduhvatima. Time naša gradska riva iz godine u godinu dobiva novi šarm, a čvrsto sam uvjeren da će točka na i biti uređenje rive za koju već imamo idejni koncept. Naš cilj je postati destinacija visoke kvalitete pa nas raduje svaki obnovljeni turistički objekt.

Kultura, poljoprivreda, malo i srednje poduzetništvo i turizam stupovi su razvoja našeg Grada. Nakon što smo otvorili u potpunosti komunalno opremljenu poslovnu zonu Buići-Žbandaj, te uslužno servisnu zonu grada, trenutno radimo na UPU radi proširenja zone. Posebno me raduje što uz 2 trgovačka centra niče i treći čije je otvorenje predviđeno za 16-og lipnja. U Kauflandovom će centru svoj posao naći 74 nova djelatnika. Isto tako, imamo najave da će za nešto više od mjesec dana započeti izgradnja i prvog shoping malla u Istri - Histria malla, čije se otvorenje planira početkom iduće turističke sezone te će i tamo svoju priliku za posao moći pronaći preko 300 Porečana. Na gradskoj zaobilaznici prodali smo dvije parcele za izgradnju benzinskih postaja te očekujemo oko Božića početak njihovog rada te 20-ak novih radnih mjesta.

Pri svemu tome nismo zaboravili niti naše vanjske mjesne odbore; jedna od naših temeljnih odrednica bila je i ostala jednaka kvaliteta života u urbanoj sredini i prigradskim naseljima. Nastaviti ćemo s izgradnjom dječjih polivalentnih igrališta, kao što je nedavno napravljeno u Buićima. Imamo idejna rješenja za zbrinjavanje otpadnih voda za sva naša mjesta u zaleđu Poreštine koji imaju više od 50 stanovnika. Upravo je izgradnja kanalizacijskih mreža u zaleđu jedan od naših temeljnih zadataka. Tako smo nedavno dovršili prvu i drugu fazu izgradnje kanalizacije u Kukcima, imamo lokacijske dozvole za kanalizacijsku mrežu u naseljima Varvari, St. Portun, Bašarinka, Vodopija.


iz svega dosad rečenog, od započetih brojnih projekata koje sam spomenuo, te izradom prostorno-planske dokumentacije koja je u tijeku, a radi se na konačnom prijedlogu Izmjena i dopuna prostornog i Generalnog plana uređenja s namjerom proširenja uslužno servisne zone Grada te definiranjem lokacija za visoka učilišta i novu srednju školu, kao i izrada još 7 Detaljnih i 4 Urbanistička plana uređenja koji su također u tijeku, daju nam za pravo i dalje nositi epitet najperspektivnijeg i najdinamičnijeg Grada u Republici Hrvatskoj. Iza toga stoji kvalitetan rad svih nas na svim razinama, a upravo je to zajedništvo temelj za naš uspjeh. Poreč mora biti grad uspjeha, a na nama je obveza da taj uspjeh uživaju baš svi oni koji u njemu žive i koji njemu gravitiraju. Jer nema uspješnog Poreča bez uspješnog, dobro razvijenog njegovog zaleđa.

Poštovani gospodine Predsjedniče,

sam Vaš dolazak na našu današnju svečanu sjednicu govori nam da smo na dobrom putu i da možemo očekivati Vašu pomoć. Mi ne tražimo pomoć kao izraz naše slabosti, upravo suprotno, mi želimo partnerstvo s državnim institucijama, poglavito s Hrvatskim fondom za privatizaciju koji posjeduje velike količine zemljišta na području Grada; kako onog turističkog tako i ostalog građevinskog zemljišta.


Poštovane dame i gospodo,

Mi nastojimo mijenjati naš grad sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu isti. Jer, identitet Poreča zapravo je identitet Porečana.

Sadašnja gradska uprava ima dva temeljna cilja; čuvanje i održavanje naše kulturne baštine, ali i sanjanje novih ideja koje se našim svakodnevnim djelovanjem pretvaraju u stvarnost. Taj naš san, naše ideje nitko nema pravo oduzeti, one će biti ostvarene, krizi unatoč.

Zahvalni smo svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije našim građanima koji su nam to omogućili i zbog kojih smo ovdje, zahvaljujem se našem Gradskom vijeću, svim gradskim poduzećima i ustanovama, te suradnicima na njihovom zalaganju i rezultatima, a sve u korist boljitka grada i njegovih građana. Ovom se prilikom želim zahvaliti i privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju Grada te ih ujedno pozivam da se još jače uključe u buduće kvalitativne promjene.

Želim se s ovog mjesta zahvaliti centralnoj vlasti na njihovoj dosadašnjoj potpori i razumijevanju. Zahvaljujem se i našem županu Ivanu Jakovčiću koji ulaže maksimalne napore u pomoći svom rodnom gradu.
Ovo je dan kada Grad svojim sugrađanima daje do znanja da cijeni njihov trud i napor za boljitak svog Grada, kako ga prepoznaje i nagrađuje. Stoga upućujem čestitke današnjim laureatima.
Poreč se gradio tisućljećima, svi mi danas smo njegovo djelo, ali i njegovi graditelji. Njegovi smo baštinici i istovremeno njegovi dužnici.Svjesni činjenice da se nikada nećemo moći odužiti Gradu koji nam je dao svoju pripadnost, danas i uvijek imamo razloge za slavlje i ponos što mu pripadamo.I na kraju;

ZAISTA TREBA BITI SRETAN ONAJ KOJI JE ROĐEN ILI IMA PRILIKU ŽIVJETI U OVOM GRADU.