Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Crofish-međunarodni ribarski sajam u studenom u Poreču

Crofish-međunarodni ribarski sajam u studenom u Poreču

Crofish-međunarodni ribarski sajam u studenom u Poreču

Deseto izdanje međunarodnog ribarskog sajma Crofish održat će se od 18. do 20. studenog 2016. u porečkoj dvorani Žatika, najavili su jučer na konferenciji za novinare pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, pomoćnik istarskog pročelnika za poljoprivredu zadužen za ribarstvo, Graciano Prekalj, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić, te u ime organizatora, potpredsjednik Udruženja obrtnika Poreč Robert Momić uz  tajnika Udruženja Roberta Velenika.

- Dolaskom ovog sajma u  Žatiku, Poreč odsad može reći da je domaćin najvažnijim sajmovima u  Istri, rekao je gradonačelnik Štifanić. - Uz sajam vinarstva i vinarske opreme Vinistra, te tradicionalnog Promohotela koji u Poreč donosi trendove u turizmu i turističkoj opremi, kao grad na moru s ribarskom tradicijom, Poreč zaslužuje i sajam mora, zaključio je, napomenuvši da će ovaj sajam biti odlična uvertira u proslavu dana zaštitnika Grada, Svetog Maura, 21.studenog, te da vjeruje kako će sajam privući brojne posjetitelje i izlagače.

 

- Nadamo se da će na ovom sajmu doći do međuregionalne suradnje i razmjene iskustava, posebice jer se sajam održava sada, kada smo članica Europske unije i nas se odnose sve europske uredbe. Imamo vrlo značajna sredstva iz EU na raspolaganju, a ovakvi su sajmovi prilika da se ribarima takve mogućnosti približe, rekao je pomoćnik ministra Mišura.

 

Cilj je sajma da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, marikulture i sportskog ribolova Republike Hrvatske, te susjednih država, a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoja morskog ribarstva i marikulture. Pozivi su upućeni partnerima iz Slovenije, Italije te iz Španjolske i Portugala, rekao je Momić u  ime organizatora, te je dodao kako je proteklog tjedna LAGUR (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu)Istarski Švoj, osnovan u Poreču, potpisao sporazum o suradnji sa LAGUR-ima iz Veneta i Slovenije pa i ta činjenica potvrđuje da će porečki Crofish preuzeti značajnu međunarodnu dimenziju.

Osim važnosti koju donosi međunarodni karakter manifestacije, u interesu je cijele regije promicati i ojačati ribarski sektor koji je duboko usađen u gospodarsku tradiciju poluotoka i Poreča, u kojem je registrirano 100 obrtnika koji se bave ribarstvom, a posebice je važno promicati važnost ribe u prehrani, pogotovo kod najmlađih, rekao je Prekalj, napomenuvši da je Istarska županija od samog početka čvrsto stala iza ovog projekta.

 

Jedini sajam ribarstva, ribarske opreme, sportskog i rekreativnog ribolova te marikulture u Hrvatskoj Poreču održat će se u organizaciji Udruženja obrtnika Poreč, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Istarske županije i Grada Poreča-Parenzo, a tijekom Crofisha planira se održati niz popratnih događaja, od kojih su posebno naglašene tribine, specijalizirana predavanja i susreti partnera – ribara, te aktivnosti približavanja proizvoda ribarstva turističkom tržištu i javnoj potrošnji u školama i vrtićima.

IN ITALIANO...