Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Mladi volonteri Zdravog grada Poreč

Program Volonteri Zdravog grada već desetak godina sustavno obuhvaća mlade grada Poreča s ciljem prevencije rizičnog ponašanja ulaganjem u osobni rast i razvoj mladih te provođenje socijalnih akcija. Zamišljen je kao višegodišnji kontinuirani rad s motiviranim srednjoškolcima. Okruženje u kojem se program povodi je lokalna zajednica. Radom s mladim podiže se svijest o vrijednosti humanog rada i volontarijata u zajednici.
U viziji rada na programu Mladi volonteri Zdravog grada Poreč željelo se djelovati na tri segmenta u lokalnom okruženju:
• Individualnu razinu djelovanja – ponuditi mladima program edukacije za razumijevanje ljudskog ponašanja i usvajanja socijalnih vještina u cilju osobnog rasta i razvoja.
• Neposredno okruženje – djelovanje na grupu vršnjaka s ciljem pružanja vršnjačke pomoći, reduciranje rizičnih čimbenika i jačanje zaštitnih čimbenika utjecaja vršnjaka.
• Lokalnu zajednicu – kroz socijalne i preventivne akcije te volonterske aktivnosti osmišljene i vođene od strane mladih, a usmjerenih kako mladima tako i drugim skupinama građana.
Educirani mladi volonteri uključuju se volonterski u sve akcije na nivou Grada Poreča (Dječji maskembal, Porečka bajka, Poreč 24, sportske manifestacije – Triatlon, Porečki Delfin, stručne konferencije humanitarne akcije – prikupljanje pomoći za bolesne, Svjetski dan zdravlja, Mjesec borbe protiv ovisnosti, Drvored zdravlja u aktivnosti NGO-a i slično) te postaju samostalni nosioci socijalnih i preventivnih akcija u gradu i aktivni sudionici društvenog života zajednice.

Evaluacija dugoročnih ishoda na individualnoj razini dala je zanimljive rezultate programa. Dobiveni su longitudinalnim praćenjem 70 volontera koji su programom bili obuhvaćeni 2 do 4 godine. Neki od dugoročnih pozitivnih ishoda su: osobna dobit; zdrava i sigurna ponašanja, viša akademska postignuća, bolje socijalno-emocionalno funkcioniranje, veća spremnost za pomaganje, bolje razumijevanje i prihvaćanje drugih, pozitivan stav prema suradnji, veće samopoštovanje, stalna želja za oplemenjivanjem života.