Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Porečke ulice i trgovi uskoro obogaćeni aromatičnim biljem kroz projekt „Poreč-grad koji miriše, miriše na još“

Porečke ulice i trgovi uskoro obogaćeni aromatičnim biljem kroz projekt „Poreč-grad koji miriše, miriše na još“
U Velikoj vijećnici Grada Poreča-Parenzo 5. siječnja 2020. održane su prezentacija i razgovaraonica projekta EKOSFERA POREČ - POREČ GRAD KOJI MIRIŠE, MIRIŠE NA JOŠ. Projekt je osmislila i provodi Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA, Poreč, uz financijsku podršku Grada Poreča-Parenzo.

Na početku prezentacije četrdesetak okupljenih pozdravio je domaćin - gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

- U Poreču jednaku važnost pridajemo i malim i velikim projektima jer svi oni skupa podižu kvalitetu života u našem gradu. Sretni smo da udruga poput Bioistre ima sjedište upravo u Poreču i da će jedan ovako interesantan projekt prvo krenuti kod nas. Ekologija, suradnja različitih dionika u projektu, zeleniji i mirisniji grad su glavni rezultat. Iako urbano područje našega grada ima čak 50% zelenila i relativno malu izgrađenost, uvijek ćemo podržati projekte koji ga žele dodatno zazeleniti i oplemeniti., rekao je Peršurić.

Predsjedca udruge BIO ISTRA mr.sc.Vlasta Radoičić zahvalila se svima na dolasku i podršci, a posebno je istaknula punoljetnost udruge i njezin značaj u razvoju civilnog društva kao inkubatora novih ideja.

Skup je također pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, lovstvo i šumarstvo Istarske županije dr.sc. Ezio Pincan ukazavši na gospodarsku važnost ekološkog uzgoja arometičnih biljaka na području Istre. Naglasio je podršku projektu i njegovu važnost za realizaciju programa Istra - bio regija.

O samom projektu govorile su voditeljica projekta Vlasta Radoičić i koordinatorica istog prof. Dajana Bošnjak. Naglasivši da se osnovne aktivnosti na projektu ostvaruju se kroz šest modula koji obuhvaćaju anketiranje, razgovaraonice, edukacije, revitalizaciju školskog vrta Turističko - ugostiteljske škole A. Štifanića, evaluaciju te oblikovanje i tiskanje promotivnih materijala.

Uz Grad Poreč-Parenzo, koji projekt financira sa 60.000 kuna, projekt podržava i Istarska županija te  Agencija za ruralni razvoj d.o.o. (AZRRI) s 20.000 kuna. Krajnji cilj projekta je tijekom idućih nekoliko godina oplemeniti javne prostore Poreča odabranom ekološki uzgojenom aromatičnom biljkom koja će učiniti grad još prepoznatljivijim, zdravstveno kvalitetnijim i ugodnijim za život. A sve to na dobrobit građana, turista, slučajnih namjernika i prirode. Ekosfera Poreč se oslanja na uključivanje Grada Poreča-Parenzo u mrežu ekoloških gradova Europe. Važno je istaknuti da se radi o prvom projektu koji uvodi komponentu mirisa u javne prostore i time se u suvremeni turizam ugrađuje kao dodana vrijednost. Na taj način Poreč postaje prepoznatljiv i po karakterističnom aromatičnom mirisu koji će uvijek i svugdje asocirati na naš grad, budeći ugodna sjećanja.     

Također je rečeno da za ostvarenje projekta neophodno je korištenje suvremenih alata civilnog društva za stvaranje modela umreženosti svih relevantnih subjekata - lokalne uprave, civilnog društva i poslovnog sektora, kako bi se transparentno senzibilizirala javnost za održivi razvoj prostora. Multidisciplinarnost projekta ostvaruje se kroz nekoliko komponenti.

Ekološka komponenta odnosi se na revitalizaciju školskog vrta i sadnju odabranih ekoloških aromatičnih biljaka, čime se direktno doprinosi očuvanju bioraznolikosti.

Edukativna komponenta  usmjerena je prvenstveno prema djeci, građanima i OPG-ima, a ostvaruje se kroz radionice, predavanja i razgovaraonice za proširenje njihova znanja o ekološkoj poljoprivredi i važnosti ekološkog aromatičnog bilja.

Gospodarska komponenta prvenstveno se očituje u snažnijem prepoznavanju Poreča i Istre kroz ovaj projekt kao suvremenih turističkih destinacija u kojima je kvaliteta života na visokoj razini te jačanju najslabije karike - OPG-a posebno u sektoru proizvodnje ekološkog aromatičnog ljekovitog bilja i popratnih gospodarskih djelatnosti (suveniri, ljekoviti pripravci, kozmetički proizvodi i gastronomske delicije).

          Cjelovita prezentacija provedena je u tri modula. Nakon interaktivnog predstavljanja samog projekta, održana je razgovaraonica pod nazivom ,,Implementacija ekološkog aromatičnog bilja u javni prostor grada u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Poreča-Parenzo, Istarske županije, TUŠ Antona Štifanića Poreč, OŠ Finida, Komunalnog poduzeća Usluga Poreč, ekoloških OPG-ova, članovi udruge/suradnici na projektu, volonteri, te srednjoškolci. Četrdesetak prisutnih tako je interaktivno upoznato sa značajem samog projekta i njegovom važnosti za održivost gradskog prostora. Moderatorica Višnja Đurin Ipsa stručno je balansirala razovaraonicom u kojoj su učestvovale stručne suradnice na projektu (Silvija Oklen, Maja Vižintin i Mirela Marković), Dubravka Orlić Bašlin iz poduzeća Svjet biljaka iz Vodnjana, prof. Vesna Baranašić iz Turističko ugostiteljske škole, Nevija Poropat iz komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. i zamjenica gradonačelnika grada Poreča gospođa Nadia Štifanić Dobrilović.

Na samom kraju prezentacije predjednica udruge Vlasta Radoičić pozvala je sve sudionike na suradnju i kratko predstavila nove projekte za buuće razdoblje. - Vjerujemo da će revitalizacija prostora grada Poreča sadnjom ekološkog aromatičnog bilja, poglavito ružmarina, kao danas odabrane kulture, u budućnosti još bolje zaživjeti na dobrobit svih nas i prirode.

Skup je završio degustacijom aromatičnih fritulica TUŠ-a Antona Štifanića, podjelom ukrasnih vrećica lavande i promotivnih ekoloških blokova udruge BIO ISTRA.

IN ITALIANO...